Kako žive azilanti u Srbiji? (VIDEO)

Postojeći centri za azil u Bogovađi i Banji Koviljači imaju manje od 300 mesta. U postupak za azil u Srbiji ulazi znatno više ljudi, a u zimskim danima, najviše ih je prepušteno sebi.

U Centru za azil u Bogovađi azilanti imaju krevet, tri obroka dnevno i tople prostorije. Ali, izvan ograde ovog centra još je mnogo onih koji se od zime kriju u šumi i napuštenim vikendicama.

"Ovde sam već mesec i po dana. Spavam u jednoj napuštenoj kući, tu nas je desetoro. Za to vreme nisam se ni istuširao. Hladno je, pada kiša, a ja čekam lepo vreme, hoću da idem dalje, hoću da idem u Italiju", kaže jedan Sirijac za B92

U Centru za azil smešteno je više od 260 ljudi, iako je kapacitet tek 150 mesta. Ali, iako se učionice i prostorije za dnevni boravak pretvaraju u spavaonice, to i dalje nije dovoljno da se smeste svi. Zato je Komesarijat za izbeglice ponudio meštanima 50 evra mesečlno za svakog migranta kojeg prime. U međuvremenu, nadležnima u centru ostaje samo da prate šta se dešava izvan kapije centra.

"Dozvolimo im da tokom dana uđu, da uzmu vode, da se higijenski doteraju, iako nemamo uveče mesta za njih. U deset uveče moramo im uskratiti gostoprimstvo, jer se tada centar zatvara. To je jedan nezahvalan posao i nezahvalna uloga svih nas ovde", kaže Stojan Sjekoća, direktor Centra za azil u Bogovađi.


Pogledajte još