Evo kako za "samo" 1.800 evra mita srpskoj policiji i krijumčarima možete ilegalno ući u zemlju

Konačnu odluku da napusti rodni Damask, Sultan je doneo nakon što je njega i drugove s fakulteta uhapsila režimska vojska, a onda ih brutalno mučila i pretukla. Nije slutio da će ga mnogo sličnih scenarija dočekati na putu do azila u Nemačkoj. Za dlaku je izbegao brodolom ploveći iz Turske ka Grčkoj, mrcvario se po malim zatvorskim ćelijama u Atini, a onda je dospeo do granice Makedonije i Srbije.

"Srpska policija nas je čekala. Tukli su nas, šamarali i uzeli nam novac. A onda su nas vratili u Makedoniju", ispričao je Sultan za "Hafington post".

Ipak, oni nisu odustajali. Narednog dana su ponovo došli na srpsku granicu, a Sultan je jednog policajca izdvojio sa strane i dao mu 50 evra na ruke.

"Policajac je zažmurio na jedno oko i pustio nas da pređemo granicu. Imali smo i taksi. Svako je morao da plati po 230 evra, a vozač nas je samo izbacio u predgrađu Beograda. Otišli smo u najbliži policijsku stanicu", priča Sultan.

Umesto pomoći, u policiji su im tražili da plate kaznu od 50 evra zato što su ilegalno prešli granicu. Pritvorili su ih na jednu noć i dali im nedelju dana da napuste Srbiju. Videvši gde sve to vodi, Sultan je platio 1.500 evra krijumčarima iz Srbije da bi mogao da se ušunja u Mađarsku i pređe austrijsku granicu, a nekako je došao do Centra za izbeglice u Frankfurtu, gde je dobio hranu i stan.

Pokušali smo da dobijemo odgovore iz policije, ali oni do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja. Ipak, zaštitnik građana Saša Janković je dobro upoznat sa ovim problemom.

"Ako imate na hiljade ljudi koji pređu granicu i stignu u centre za azil, a da nigde nisu evidentirani, onda je jasno da je bilo korupcije. Postavlja se pitanje ko je azilante pustio, kako su prešli granicu koliko se takvim režimom čuvanja granice ugrožava bezbednost građana", ističe Janković.

Izvor: Blic

Pogledajte još