"Imlek", "Bambi" i "Knjaz Miloš" uskoro na prodaju?

Kompanija "Danube Foods Group" će u narednih šest meseci verovatno prodati neku od svojih kompanija, među kojima se, na primer, i simboli sprske privrede: "Imlek", "Bambi Banat" i "Knjaz Miloš".

"Danube Foods Group" nema nameru da šire poslovanje van regiona, već će se u narednih pola godine verovatno odlučiti za prodaju nekih preduzeća, potvrđuju za Tanjug.

Interesovanje za kupovinu je permanentno, rekao je za Tanjug generalni direktor "Danube Foods Groupa", Slobodan Petrović, jer su u pitanju dobre kompanije.

Petrović je rekao i da neće biti pripajanja novih srpskih kompanija, upravo zato što “izlaze”.

Ostali smo duže nego što smo planirali, i sada je vreme da zatvorimo ono što smo započeli - kazao je Petrović.

Sumirajući rezultate poslovanja kompanije u 2012. godini, on je kazao da je zadovoljan, iako rezultati nisu bili na nivou prethodnih godina.

Kupac će biti neko od strateških partnera koji su već u regionu, ali direktor "Danube Foods Groupa" nije želeo da otkriva detalje kome bi mogli otići “Moja kravica”, “Bambi” ili “Knjaz”.

- Uzimajući u obzir ekonomsku krizu koja se u Evropi ponovo pogoršala u drugoj polovini 2011, što se prenelo i na našu zemlju, a i činjenicu da je 2012 bila kod nas izborna godina, ne možemo biti nezadovoljni, jer su ipak rezultati dobri - naglasio je Petrović za Tanjug.

Kratak rezime poslovanja u 2012. je da je obim prodaje mleka pao za oko jedan odsto, "Knjaz Miloš" je uspeo da ostvari manji rast, a "Bambi" je ostao na nivou obima prodaje od 2011. godine.

Petrović je kazao da je prvi deo prošle godine bio bolji, odnosno da se velika promena osetila od septembra do kraja godine, a u prilog tome ide i činjenica da je promet robe u oktobru bio 10 odsto manji u odnosu na oktobar 2011. godine.

- Imali smo problem sa mlekom, jer je ova godina bila jako sušna i smanjene su bile raspoložive količine, što je uticalo na rast cene, a i farmeri su imali dodatne troškove - kazao je Petrović.

Uz to, dodao je, preusmeravanje mleka iz susednih zemalja, naročito BiH, takođe je uslovilo dodatne troškove.

Veća cena proizvoda, kao posledica svih ovih razloga, uz pad kupovne moći, dovela je i do manje potrošnje, a smanjena kupovna moć građana, rekao je Petrović, usledila je zbog smanjenog obima novca u opticaju usled veće nezaposlenosti, i suše, odnosno posledica koje je suša imala na prihode poljoprivrednika. Sve to se odrazilo na tržište, dodao je on.

Petrović je dodao i da kompanija ima veliku konkurenciju u Srbiji, u sve tri oblasti.

- Na primer, u mleku pored nas imate i četiri strane kompanije - mađarski Sole, Megle iz Nemačke, i dve francuske kompanije Laktalis i Bogren u Zrenjaninu - naveo je on, i dodao da je konkurencija vrlo ozbiljna, ali da je ona sama po sebi dobra za poslovanje.

- Ono što nama smeta, to je deo nelojalne konkurencije, a to se ogleda u velikom broju malih mlekara, koje rade bez neke prevelike kontrole države. Nismo uspeli da izgradimo nacionalnu labaratoriju za kontrolu kvaliteta, tako da mi smatramo da to nije fer konkurencija - zaključio je Petrović.

Petrović je rekao da su u mleku lideri u četiri zemlje bivše Jugoslavije, kao i da imaju pogone u Makedoniji i Bosni, "Knjaz Miloš" je takođe lider u Crnoj Gori, dok je "Bambi" jako zastupljen u Bosni i u Crnoj Gori.

Petrović je objasnio i zašto se odustalo od ranije najavljivanog izlaska "Danube Foods Groupa" na berzu.

- Želeli smo da izađemo na Frankfurtsku i Londonsku berzu, zatim smo proširili plan i na Varšavu, međutim podaci pokazuju da je krajem 2011. i 2012. dramatično opao interes investitora za takve poteze, i ocenili smo da ćemo imati velike troškove, a nećemo postici neki rezultat - naveo je Petrović za Tanjug.

Pogledajte još