Prvi arapski šeik danas kod Vučića i Nikolića

Jedan od najbogatijih ljudi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima preksinoć kasno potvrdio je svoj dolazak i on će u Beograd stići sa brojnom delegacijom, piše Blic.

Izvor ovih novina navodi da će tema sastanaka predstavnika državnog vrha sa šeikom biti unapređenje ekonomskih odnosa i investiranje u Srbiju, kao i da će razgovarati o nizu projekata koji su već pripremljeni u Abu Dabiju.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić prisustvovaće svečanom dočeku šeika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u 13.30 sati, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Predsednik Tomislav Nikolić sastaće se s prestolonaslednikom Ujedinjenih Aparpskih Emiratana u 15 sati u Predsedništvu, gde će razgovarati o investiranju te države u Srbiju i razvoju odbrambenih tehnologija.

Tom sastanku će prisustvovati, osim Vučića, i premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Jovan Krkobabić i Rasim Ljajić, kao i ministar finansija Mladjan Dinkić, najavljeno je iz Predsedništva.

Venčanje od 100 miliona dolara
Kada je Šeik Mohamed bin Zajed bin Sultan al Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija, oženio princezu Salamu 1981. godine, njegovi ponosni roditelji dali su da se izgradi stadion sa 20.000 sedišta za proslavu svadbe koja je trajala nedelju dana, i koja je u to vreme bila najskuplja svadba na svetu vredna tadašnjih 100 miliona dolara. Šeik je te nedelje na konju posetio svaki grad u emiratu, i svakom od njih odneo hranu. Za vreme svadbene ceremonije, venčane poklone za njegovu mladu nosilo je 20 kamila ukrašenih draguljima.

Kontakt sa prestolonaslednikom UAE prvi su ostvarili su prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Mlađan Dinkić tokom posete Emiratima u oktobru. Tada su sa šeikom Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom, koji je poznat kao veliki zaljubljenik u sport, dogovorili posetu za kraj decembra, ali je ona prolongirana za januar.

Njegova Visost general Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan je naslednik krune Abu Dabija, zamenik vrhovnog komandanta vojnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija. Rođen je 1961. godine i igrao je aktivnu ulogu u razvoju emirata Abu Dabija kroz više od tri decenije brzog ekonomskog i socijalnog razvoja. Davno pre njegovog imenovanja za naslednika prestola, bio je poznat kao vodeća snaga u inicijativama da se obezbedi i ojača sigurnost u Abu Dabiju, održivi razvoj i ekonomska raznovrsnost.

Pored vojne odgovornosti, general Šeik Muhamed bin Zajed bio je glavni savetnik svoga oca o bezbednosnim pitanjima, pokojnog Šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, i postao zamenik premijera 2003. godine. Od 2004. godine bio je prvi zamenik predsedavajućeg, a kasnije i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija.

General Šeik Mohamed je aktivni član Vrhovnog saveta za naftu, koji ima jurisdikciju nad pitanjima vezanim za naftu i energiju. Primio je brojne zahvalnice i odlikovanja od UAE i drugih zemalja, među kojima su Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, JOrdan, Maroko, Pakistan, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija, Kina, Južna Koreja, Malezija i Ujedinjene Nacije.

Pogledajte još