Srbi sa severa Kosova nezadovoljni: Rezolucija suprotna platformi!

Tim povodom oni su Nikoliću uputili otvoreno pismo u kojem se navodi da je juče usvojen predlog rezolucije o Kosovu u neskladu sa tekstom platforme, naročito u onom delu zbog kojeg su Srbi podržali platformu krajem decembra.

Oni u pismu podsećaju da su posebno podržali stavove platforme da se ne postižu dalji parcijalni dogovori sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u okviru tehničkog dijaloga i stav da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Otvoreno pismo Nikoliću potpisali su predsednici tri opštine sa severa Kosova i predsednici četiri Skupštine opštine koji su danas održali konferenciju za novinare i predstavnicima medija podelili pismo. Otvoreno pismo predsedniku Srbije jedino nije potpisao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, koji se nalazi u Briselu. Konferenciji je prisustvovao i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predstavnici četiri opštine u pismu su istakli da nije dovoljno da Srbija samo ponavlja stav da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova već da je neophodno aktivnim merama državnih organa zaustaviti i sprečiti širenje takozvane Republike Kosovo na teritoriji četiri opštine na severu južne srpske pokrajine.

Oni smatraju da nastavak pregovora na tehničkom nivou i implementacija postignutih dogovora predstavljaju indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Predstavnici četiri opštine navode da će nakon implementacije postignutih dogovora pregovaračka pozicija Vlade Srbije biti ozbiljno dovedena u pitanje.

Srpski narod sa Kosova ozbiljno je zabrinut za opstanak institucija Srbije i lokalnih institucija, jer su oni sve ovo vreme bile i ostale glavni garant ostanka i opstanka Srba na Kosovu, naglašeno je u pismu, u kojem se dodaje da je "u praksi potvrđeno da tamo gde nema institucija Republike Srbije nema ni Srba".

Najnoviji događaji u vezi sa hapšenjem i zlostavljanjem 10 Srba iz Leposavića jasno i nedvosmisleno potvrđuju kako se institucije takozvene Republike Kosovo odnose prema Srbima i šta se može očekivati od tih institucija ubuduće, poručili su predstavnici četiri opštine.

(Tanjug)

Pogledajte još