Albanci danas "stavljaju tačku" na sporni spomenik u Preševu

Ovu odluku doneće najviše političko telo Albanaca - Skupština svih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, na sednici čiji je početak zakazan u podne.

Osnova za raspravu biće diskusije i zaključci sa jučerašnjih vanrednih sednica lokalnih parlmanata u Bujanovcu, a posebno u Preševu, u kojima je rečeno da "Odbornici Skupštine opštine podržavaju lokaciju spomenika palim borcima".

Ta formulacija potvrđuje činjenicu da u kontaktima političkih predstavnika Albanaca, Koordinacionog tela koji je organ Vlade Srbije i predstavnika Međunarodne zajednice, dogovor o spomeniku nije postignut.

- Mi ćemo naš stav, posle nadam se temeljite rasprave o političkoj i bezbedonosnoj situaciji u ove tri opštine, saopštiti u dokumentu koji smo nazvali Politička deklaracija - kazao je Tanjugu predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzim Kamberi, jedan od petorice autora ovog dokumenta.

Kamberi je potvrdio da su organizatori ovog događaja uputili pozive najvišim funkcionerima vlada u Beogradu i Prištini, ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, kao i kancelarijama Evropske unije i Misije OEBS-a.

Sednica Skupštine Albanaca - odbornika u Preševu, biće održana u zgradi Skupštine opštine, ispred koje je Trg palih boraca sa spornim spomenikom, na kome su 27 imena poginulih Albanaca od kraja NATO bombardovanja do 31. maja 2001. godine, kada je okončan etnički sukob na jugu Srbije. Spomenik poginulim borcima tzv. OVPMB i "Oslobodilačke vojske Kosova" podignut je 16. novembra prošle godine, a njegovo podizanje je lokalnu samoupravu i Udruženje veterana OVPMB, koštalo tri miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još