Vize nam neće biti vraćene: Srbija rešila problem sa Švajcarskom oko lažnih migranata

Dačić je objasnio da je problem rešen jer je Švajcarska izmenila zakonodavstvo i time lažnim migrantima, posle razmatranja osnova za azil, ostavila 48 sati da se vrate u zemlju.

"Ubeđen sam da će problem lažnih azilanata biti rešen, na to ukazuje i statistika: u januaru 2012. godine 315 zahteva za azil mesečno je stizalo u Švajcarsku, 410 ih je bilo u avgustu, u septembru 200, oktobru 61, a u novembru 34", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija posle susreta sa direktorom Savezne kancelarije za migracije Švajcarske Mariom Gatikerom.

On je ukazao da je Srbija, u saradnji sa Švajcarskom, uspela da to pitanje reši, kao i da će nastaviti partnerstvo, jer u toj zemlji boravi najmanje 100.000 državljana Srbije.

Prema rečima Dačića, Srbija je zainteresovana i za dobre policijske odnose, smanjenje broja lažnih azilanata, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe bezviznog režima.

Dačić je dodao da će o tome voditi računa timovi dve zemlje i naveo da se nada da će i u drugim zemljama, gde je veliki broj lažnih azilanata, problem biti rešen.

Pojašnjavajući rešenja za smanjenje broja lažnih azilanata, Gatiker je rekao da su ukinuta sva finansijska davanja, ali i da je neophodno da Srbija radi na poboljšanju položaja manjina, jer je 85 odsto Roma tražilaca azila.

Gost iz Švajcarske je naglasio da su Srbija i njegova zemlja imale dobar model za zajednički pristup tom problemu i naveo da su mere donete u međusobnom dogovoru.
"Kao jasan rezultat tih dogovora, sada imamo značajno manji broj azilanata", rekao je on.

Pogledajte još