Obezbeđene vakcine protiv raka za pacijente iz Srbije, čeka se dozvola za uvoz

Dokumentaciju je Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) prvo podneo Medicinski sistem Beograd, a zatim i ”Galenika” a.d.

U spoljnotrgovinskoj firmi "Vama", koja zastupa Kubanski centar za molekularnu imunologiju (CIMAB), kažu da su "birokratske zavrzlame" jedini razlog što oboleli od raka pluća još nisu dobili lek.

U ALIMS-u, međutim, tvrde da su podneti zahtevi za uvoz "cimavaksa EGF" nepotpuni, pišu "Novosti".

"Jedva smo uspeli da rezervišemo vakcinu za 36 pacijenata, jer je zbog velike potražnje nema, a sada nikako da dobijemo dozvolu za uvoz", kaže Zoran Vujović, vlasnik firme "Vama".

"Samo prikupljanje dokumentacije za uvoz leka koji nije registrovan na našem tržištu je komplikovano, jer se sve radi pojedinačno za svakog pacijenta. Mi smo to sve u dva navrata uradili, ali je ALIMS oba puta stavio potpuno nerazumne primedbe. Po zahtevu koji je podnela 'Galenika' rečeno je da uvozna dozvola ove fabrike nije usklađena sa propisima iz 2008. godine, a 'Galenika' maltene svakog dana nešto uvozi, što dokazuje da uvozna dozvola ni u kom slučaju ne može da bude problematična", smatra Vujović.

U ALIMS-u je "Novostima" rečeno da nijedan od podnetih zahteva za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, od kojeg u Srbiji godišnje oboli 6.400, a umre 4.600 ljudi, računajući i karcinom bronhija, zapravo - nije odbijen.

"Zahtevi za uvoz kubanskog preparata 'cimavaks', podneti od strane Medicinskog sistema Beograd i 'Galenike' a. d. nisu završeni, i dalje su u postupku", kaže Aleksandar Tucović, ovlašćeni za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u ALIMS-u.

"Podnosiocima zahteva je u zakonski predviđenom roku tražena dopuna dokumentacije koja još nije dostavljena", dodaje on.

Zoran Vujović, međutim, tvrdi da se kod nas stvari "bespotrebno komplikuju i usporavaju".

"To potvrđuje i činjenica da je Hrvatska agencija za lekove prihvatila i da obrađuje isti dosije za 'cimavaks', koji je ALIMS, kada joj je bio podnet, ocenila kao nekompletan. Zbog sporosti birokratije moglo bi se desiti da se ova kubanska vakcina pre registruje u Hrvatskoj nego u Srbiji", kaže Vujović.

Iako je prema ranijim najavama zahtev za registraciju "cimavaksa" u Srbiji trebalo da bude predat još u oktobru prošle godine, a da se vakcina na našem tržištu pojavi sredinom ove, ti rokovi se sada prolongiraju.

"Kubanci su nešto kasnili sa dokumentacijom, koja ima 2.500 stranica i koja po našim propisima mora da bude u određenom formatu, ali to se sada privodi kraju i očekujemo da će zahtev za registraciju biti predat do početka februara", kaže Vujović.

"Ako sve bude u redu, i ako se bude čekao čitav zakonski rok za izdavanje dozvole od 210 dana, 'cimavaks' bi na jesen trebalo da stigne u Srbiju, zaključuje Vujović.

Oboleli od raka pluća za lečenje "cimavaksom" prijavili su se opštoj bolnici Medicinski sistem Beograd, koja od prošle godine pravi spiskove zainteresovanih.

Zoran Vujović kaže da je "Vama" obezbedila da sa Kube, čim vakcina dobije dozvolu za uvoz, dođe najbolji onkolog Instituta CIMAB da među prijavljenima odabere one kod kojih bi vakcina mogla da ima najviše uspeha.

Vakcina, koja je letos koštala 250, sada košta 300 evra. Daje se na 14 dana, ukupno dvadesetak injekcija, što znači da lečenje košta oko 6.000 evra.

(Novosti)

Pogledajte još