Privrednici ocenili ministre: Najviše ocene za Vučića i Dačića, najniže za Mrkonjića i Ilića

Rezultati istraživanje kojim je ispitivan rad 12 ministara i javnih funkcionera, a koje je sproveo "Ipsos Strategic marketing" za potrebe Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Stručni tim NALED-a osmislio je i prvu metodologiju praćenja kvaliteta regulatornog okruženja - Regulatorni indeks Srbije (RIS). Na osnovu tog indeksa, javnost će svake godine moći da dobije objektivnu ocenu rada vlade.

Rezultati istraživanja, sprovedenog u novembru na uzorku od 251 privrednog subjekta, pokazuju da su preduzetnici delili funkcionerima znatno bolje ocene od preduzeća, dok su među kompanijama srednje bile najviše kritične u ocenjivanju, a najbolje ocene davale su velike.

Iza prva tri čoveka vlade slede guvernerka Jorgovanka Tabaković (prosečna ocena 3,6), ministarka energetike Zorana Mihajlović (3,5), gradonačelnik Beograda Dragan Đilas (3,4), ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović (3,3), a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar rada Jovan Krkobabić dobili su ocenu 2,9.

S druge strane, na pitanje koji je javni funkcioner najviše doprineo razvoju poslovnog okruženja u 2012, najviše glasova dobio je Dinkić, za koga se opredelilo 18 odsto ispitanika.

Prema ocenama privrednika, po uspešnosti u radu slede Dragan Đilas (9), Ivica Dačić (7) i Aleksandar Vučić (4). Četvrtina ispitanika smatra da nijedan funkcioner nije doprineo razvoju poslovnog ambijenta.

Kada je reč o ministarstvima odgovornim za izgradnju boljeg poslovnog ambijenta, privrednici najvišu ocenu daju Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine (2,9), kao i ministarstvima finansija, energetike, poljoprivrede i saobraćaja (2,8).

Na začelju su Ministarstvo rada sa ocenom 2,5 i ministarstva građevina i pravde sa prosečnom ocenom 2,4.

Izvor: Beta

Pogledajte još