Albanski premijer: Ujedinjenje Albanaca je neminovno

Albanski premijer Salji Beriša rekao je u Tirani da je proces ujedinjenja Albanaca u Evropi nezaustavljiv i da svaki Albanac deli odgovornost i ima važnu ulogu u naporima da se uklone granice koje su stvorene tokom 100 godina razdvojenosti Albanaca.

U razgovoru sa građanima Kosova i Makedonije koji su 28. novembra pešice došli do albanskog grada Valone na obeležavanje 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, Beriša je istakao da je proces ujedinjenja Albanaca od krucijalnog značaja, navodi agencija ATA.

"Proces ujedinjenja Albanaca je nezaustavljiv. Proces ujedinjenja je od krucijalnog značaja, ne samo za budućnost, već i u cilju da se susedi Albanije oslobode albanofobije",
rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, nedavni "provokativni potezi vlasti" protiv albanskog stanovništva u dolini Preševa i u Makedoniji su "apsolutno neprihvatljivi".

Albanski premijer pozvao je Albance u susednim zemljama da pokažu smirenost i suzdržanost i ne padnu u zamku provokacija.

Beriša je juče poručio na svom Fejsbuk profilu da je čin uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima takozvane OVPMB u Preševu dokaz albanofobije u zvaničnoj politici Beograda.

Uklanjanje spomenika "junacima iz Preševske doline", kako je naveo, dokaz je "albanofobije koji predstavlja zvaničnu politiku Beograda prema Albancima".

(RTS)

Pogledajte još