Vučić: Srbijom je upravljala političko - poslovna mafija!

- Zemljom je upravljala jedna vrsta političko poslovne mafije koja je mogla da uradi šta god hoće! Upravljala je svim. Od medija, do aerotransporta, svakim parčetom zemlje, parama u ovoj našoj lepoj Srbiji... Političari su obezbeđivali kredite bez ikakve kolaterale i garancije. Na taj način poslovali su tajkuni, počev od Miškovića pa nadalje. Oni su kredite uzimali od srpskih banaka, na primer Agrobanke, koje su danas u stečaju - otkriva Vučić i objašnjava šemu pljačkaškog mehanizma.

- Na primer "biznismen" kupi firmu, pa uzme kredit od 10 milima evra. Zatim gasi to preduzeće i otvara novo i opet uzimamo kredit. I naravno, ne pada im na pamet da vrate pare. Bez ikakvog kolaterala i menice dobijali su milione evra kredita preko političara koji su dorektoru banke pretili otkazim. Ja govorim o onima koje smo nazivali najvećim i najpoznatijim tajkunima, onima koji su imali političare u malom džepu. Recimo zove političara i kažu: "mali onaj neće da mi das zemlju" i sutra toga hapse! Recimo takav slučaj bio je hapšenje Đorđa Antelja - rekao je Vučić, gostujući u emisji Upitnik!

Vučić je rekao da ekonomska situacija danas nije bolja, ali nije ni lošija, jer je zaustavljen progresivni pad standarda.- Ne mislim da je borba protiv korupcije privedena kraju, niti je blizu kraja. Jedino u šta sam siguran to je da će država na kraju da pobedi. Politički ideal u savremenom politici i i savremenom svetu je najveća moguća sila. Ići ćemo u modernizaciju zemlje. Imaćemo 10 zakona, a biće konsultovane sve domaće i međunarodne institucije, Evropksa unija...

Vučić se zahvalio policajcima koji "danonoćno rade kako bi ušli u trag korupciji".- Borba protiv korupcije je borba za budućnost Srbije i bolji standard. Jedna stvar se bitno promenila. Ovaj posao rade institucije koje su danas slobodne da ne rade po partijskom diktatu. Institucije koje će sutra i protiv ljudi iz SNS pokretati postupke. Cilj svih nas je da uspostavimo sistem koji je dobar i nebitno je ko će nastaviti posao, da li će to biti Vučič, ili bilo ko drugi - rekao je potpredsednik Vlade.

U emisiji učestvuje Aleksandar Vujičić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, i Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.
- Danas i juče sam se bavio radom Uprave za sprečavanje pranja novca. Važno je da se pojača rad Uprave, imamo za dve godine svega 27 pravosudnih presuda za pranje novca. U narednom periodu moramo taj posao da pojačamo i mislim da će biti interesantnih informacija o načinu na koji je novac prao Darko Šarić i mnogi drugi - dodao je Vučić.

(Kurir)

Pogledajte još