Vlasnik "Zekstre" Đurić pobegao od istrage u Republiku Srpsku

Vlasnik "Zekstre" Dragan Đurić, prema nezvaničnim informacijama "Kurira", već nekoliko dana nalazi se u Republici Srpskoj. Dobro obavešteni izvori tvrde da on traži utočište u Republici Srpskoj, gde je rado viđen gost kod predsednika RS Milorada Dodika, zbog istražnih radnji koje se protiv njega vode u Srbiji!

Đurić je viđen i u banjalučkom objektu Robne kuće "Boska“, čiji je jedan od vlasnika. Konzorcijum "Delta“, sada uhapšenog tajkuna Miroslava Miškovića, i "Zekstra“ 2008. godine kupili su većinski paket Robne kuće "Boska“, a dobili su i kredit od Investicione razvojne banke RS u visini od 15 miliona KM, odnosno 7,5 miliona evra.

Prvi milion duga Robna kuća "Boska“ uplatila je ovih dana, nakon pretnji IRB da će protiv vlasnika Đurića podneti tužbu zbog nevraćanja kredita, koji je dodeljen uprkos obrazloženju kreditnog odbora da je reč o štetnom i rizičnom poslu. Kredit od 15 miliona KM, prema tvrdnjama dobro obaveštenih izvora, završio je u rukama vlasnika konzorcijuma "Delta“ i "Zekstra“, a račun "Boske“ je poslužio samo kao pokriće za tu transakciju.

Inače, istražni organi Srbije uveliko se bave spornom privatizacijom Veterinarskog zavoda Zemun, koji je kupio konzorcijum "Zekstra Bankom“, čiji je predsednik Dragan Đurić, i to za 9,1 milion evra, iako nije ispunjavao uslove. Agencija za privatizaciju tada s Mirkom Cvetkovićem na čelu znatno je promenila uslove kupovine. Milan Pešut, direktor "Bankoma“, rekao je da je finansijski savetnik "Zekstre“ Zvonimir Nikezić (umešan i u privatizaciju "Azotare“) predložio formiranje konzorcijuma kako bi se ispunili uslovi tendera, te je "Zekstra“ postala vlasnik 69 odsto Zavoda. Rešenje je potpisao nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo, a Čedomir Jovanović je u ponovljenom postupku bio predsednik tenderske komisije. Zbog ove privatizacije već je saslušan određen broj ljudi.

Izvor: Kurir

Pogledajte još