Snima se šest filmova o Tesli: Šerbedžija u hrvatskom filmu igra oca čuvenog naučnika

Rade Šerbedžija, koga se između ostalog sećamo i po ulozi Nikole Tesle u istoimenoj mini-seriji iz 1977. godine, trebalo bi da posle više od tri decenije u novom filmskom projektu “Tesla: Iznad mašte” igra sveštenika Milutina, Nikolinog oca.

Projekti o Nikoli Tesli u pripremi
“Tesla vladar sveta” - film Vladimira Rajčića u kojem bi naslovnu ulogu trebalo da igra Kristijan Bejl.
“Tesla” - Bred Bird, holivudski reditelj, planira da snimi film o Nikoli Tesli, a u glavnoj ulozi se spominje Džordž Kluni.
"Poema elektricitetu“ - režiser Džejms Džeger najavio je da priprema film o njujorškom životu Nikole Tesle.
"Fragmenti sa Olimpa - vizija Nikole Tesle“ - Džozef Sikorski i Majkl Kalomino namenili su glavnu ulogu Miri Bešiću.
"Učenik čarobnjaka“ - studio kompanije "Dizni“ ulogu Tesle namenio je Nikolasu Kejdžu.

Dugometražni film “Tesla: Iznad mašte” režisera i koscenariste Ivana Pavletića (39), svojevrsna je biografija Nikole Tesle koja prikazuje njegov život od rodnog Smiljana u Lici, sve do Kolorado Springsa i Njujorka.

- Već smo razgovarali s Radetom Šerbedžijom koji bi, po mogućnosti, glumio Teslinog oca Milutina. Ovaj film je priča o čoveku koji se bavio specifičnim pitanjima evolucije ljudske svesti. Umesto patentiranja svojih izuma i pokušaja da zaradi veliki novac, poput recimo jednog Tomasa Edisona, Tesla je zaista pokušavao da stvori nešto za dobrobit sveta, što do sada, u poslednjih 70 godina, nije bilo dovoljno objašnjeno - izjavio je nedavno Ivan Pavletić, glumac i režiser poreklom iz Karlovaca, koji živi već duži niz godina u Americi.

Pavletića, koji bi u ovom filmu igrao Nikolu Teslu, očekuje premijera istorijskog spektakla “476 A.D.” o padu Rimskog carstva.

Izvor: Neven Džodan za "Blic"

Pogledajte još