Haradinaj progovorio srpski u Gračanici!

Na zajedničkoj konferenciji za novinare su istakli međusobno uvažavanje, a Stojanović koji je Haradinaju poklonio knjigu "Gračanica nije samo priča", rekao je da se nada da je njihov susret početak dobre saradnje.

- Ohrabren sam kada vidim da nas je posetio neko ko je ozbiljan politički faktor na Kosovu, posebno sada kada imamo težak period u odnosu na prethodni, ali nadam se budućnosti", kazao je Stojanović i dodao da Srbima na Kosovu veoma znači podrška lidera AZBK.

Haradinaj je najvećim delom govorio na srpskom jeziku pošto, kako je rekao, želi da pokaže poštovanje prema svom domaćinu i Srbima koji žive u Gračanici.

Na pitanje jednog albanskog novinara gde je naučio srpski jezik, Haradinaj je na albanskom odgovorio da ga naučio u vojsci, u JNA, da ga je posle zaboravio, ali ga je obnovio u Tribunalu u Hagu gde je bio zbog optužbi za ratne zločine protiv Srba.

Haradinaj je istakao da je dijalog premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, veoma bitan za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a posebno za poboljšanje uslova života Srba na Kosovu.

Formiranje Fonda za sever Kosova gde će se slivati prihodi sa prelaza između Kosova i Srbije, Haradinaj je ocenio kao odličnu mogućnost za pomoć građanima.

- Istina je da poslednjih deset godina investicije i pomoć nisu stizale na sever onako kako smo hteli, i nama je drago ako je fond rešenje koje će pomoći razvoj severa - rekao je Haradinaj.

(Izvor:Kurir)

Pogledajte još