Švedska ne uvodi vize građanima Srbije

"Švedska snažno podržava uvođenje mehanizma za suspenziju (bezviznog režima) u postojeći set propisa. Suprotno izveštajima u nekim medijima, ne postoji ništa u stavu Švedske što se promenilo po tom pitanju", saopštila je Amasada.

U saopštenju se dodaje da članice EU još razmatraju tekst o tom mehanizmu i da je tekst neutralan i da se ne odnosi posebno na potražioce azila iz zemalja zapadnog Balkana.

Podrška Švedske uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima, kako se ističe u saopštenju, ne podrazumeva da će Švedska automatski odlučiti da ga odmah i primeni.

"Švedska vlada je veoma svesna koliko je bezvizni rezim važan za građane i zemlje zapadnog Balkana, ali način na koji se ta sloboda koristi je neprihvatljiv
", navodi se u saopštenju.

Ambasada podseća da je Švedska jedna od članica EU koja je najviše pogođena problemom azilanata. Od uvođenja bezviznog režima za balkanske zemlje 2009. godine, u Švedskoj je podneto oko 20.000 zahteva za azil iz tog regiona.

"Nadamo se da će se trenutna situacija na zapadnom Balkanu rešiti što pre povezanom primenom kratkoročnih i dugoročnih mera, koje bi uključivale dalje napore na poboljšanju socijalnog položaja manjina i ugroženih grupa", saopštila je Ambasada Švedske.

Švedski ministar za imigracije i politiku azila Tobijas Bilstrom poslao vladama preostalih 26 država EU pismo u kojem zahteva da se građanima Srbije, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije i Crne Gore ponovo uvedu vize za putovanja u EU.

Švedska planira da pooštri politiku prema azilantima, kako bi pomoć mogli da dobiju svi oni kojima je zaista neophodna. Bilstrom je rekao da su zahtevi ljudi iz Srbije i okolnih zemalja neosnovani, a da pritom zauzimaju stambeni prostor namenjen azilantima.

Beta

Pogledajte još