Vlada Severne Koreje: Žene, birajte između ovih 18 frizura! (FOTO)

Kosa se prilagođava i odabiru odeće tako da žene koje odaberu tradicionalnu koreansku nošnju, uglavnom nose ravnu kosu, dok mlađe devojke sa dnevnom odećom mogu da izaberu neki malo opušteniji izgled.

(old_image)

Takođe postoji velika razlika između frizura koje imaju udate žene i onih koje imaju slobodne.

Udatim ženama se preporučuje strogo kratka kosa ili bob sa trajnim loknama, dok se neudatim dozvoljava da imaju malo opušteniji i razigraniji stil koji uključuje i šiške, pletenice ili čak trakei šnalice u kosi.

Nažalost ni muškarci ovo pravilo nije zaobišlo.

(old_image)

Severno korejska TV stanica je još 2005. godine pustila emisiju nazvanu “Ošišajmo se tako da odgovara socijalističkom stilu života” u kojoj je objašnjeno da muškarci moraju stalno imati kratko ošišan potiljak, zulufe i obe strane.

U okviru emisije je prikazana i skrivena kamera koja je išla po ulicama Pjongjanga i lovila “buntovnike” koji ne poštuju socijalistička pravila.

U emisiji je takođe bilo navedeno da se kosa mora skarćivati iz zdravstvenih razloga, sa bizarnim objašnjenjem da duga kosa “krade mozgu njegovu energiju”.

Muškarci u izboru imaju deset modela, propisana dužina je pet santimetara i moraju da se šišaju svakih petnaest dana. dok je starijima dozvoljeno da drže sedam santimetara.

Ali nada leži u prvoj dami Severne Koreje, Ri Sol koja je nepopuštajući obrascima, pokazala da je prava trendseterka pojavivši se u dvodelnom kompletu sa kosom zalizanom unazad, i tako dala šansu mladim generacijama da i one nešto promene.

(Izvor: 24sata)

Pogledajte još