Vraćaju se devedesete: Šverceri hrane haraju Vojvodinom!

Na sednici Skupštine Udruženja trgovaca Subotice i severne Bačke, kojoj je prisustvovalo više od 200 vlasnika malih i srednjih trgovinskih formata, izneti su alarmantni podaci o obimu "sive" ekonomije na severu Vojvodine i stanju u svojim trgovinama, zbog kojeg svakoj drugoj legalnoj trgovačkoj radnji u narednim mesecima preti zatvaranje.

- U Subotici i u drugim gradovima i mestima postoje otvorene pijace - buvljaci na kojima se usred bela dana prodaju ogromne količine necarinjene robe, na koju prodavci ne plaćaju PDV, niti su registrovani za obavljanje trgovinske delatnosti. Osim buvljaka, po kućama u užem gradskom jezgru i na periferiji Subotice, Sombora, Kikinde, Apatina i Horgoša postoji i više stotina ilegalnih trgovinskih radnji prepunih robe iz Mađarske.

Ako se švercu ne stane u kraj, broj privrednih subjekata koji legalno posluju u gradovima na severu Bačke biće značajno smanjen, upozoravaju legalni trgovci. Doći će do pada zaposlenosti, a država će izgubiti desetine miliona evra prihoda od PDV-a, carina, akciza i drugih poreskih oblika, piše novosadski "Dnevnik".

Među robom koja se prodaje dominira hrana - meso i mesne prerađevine, konditorski proizvodi, kućna hemija, kozmetika, mleko i mlečni proizvodi, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića i ostale kućne potrepštine. U cene te robe nije zaračunat PDV, na akciznu robu nisu obračunate akcize, a prodavci robu prijavljuju na carini pri izlasku iz Mađarske da bi dobili povrat od 27% PDV-a, koliko iznosi stopa tog poreza u Mađarskoj. Ta ista roba se ne prijavljuje na našoj carini već kroz ilegalne kanale ulazi u Srbiju, čime se izbegava plaćanje poreza, carine, obavljanje neophodnih analiza uzoraka osnovnih životnih namirnica... Ona se zatim pojavljuje na buvljacima i u ilegalnim prodavnicama u proseku 20% do 45% jeftinija od robe u legalnim, usled čega je građani sve više kupuju, dok u legalne radnje ulaze uglavnom samo da bi pazarili hleb, štampu i ostale sitnice.

Na buvljacima se tako može pazariti sir trapist po 400 do 500 dinara kilogram, dok je u radnjama 800 do 1.000, dimljena kobasica je na "crnim" tezgama 400 dinara, a u radnjama 800, kulen je 700 dinara, dok je u legalnoj prodaji 1.200, margarin je 80, a u radnjama 130...

Udruženje trgovaca Subotice i severne Bačke je ocenilo da nadležne inspekcije i policija ne rade ništa značajno na suzbijanju bujanja šverca koji nanosi ogromnu štetu legalnim trgovcima, ali i republičkom budžetu koji ostaje bez PDV-a, carina, akciza, poreza na zarade. Istovremeno, u legalnim trgovinskim objektima inspekcijske kontrole su pojačane i vrši se poseban pritisak i izriču visoke kazne ako neka radnja nema ugovor za deratizaciju, plan protivpožarne zaštite, akt o proceni rizika, dokumentaciju za HČP, a najavljuje se da će i svaka radnja morati da ima savetnika za hemikalije, koji će je koštati minimum 30.000 dinara mesečno.

Nastavlja se praksa iz prethodnih godina da se pojedinci bogate na švercu i kriminalu, dok se legalni privredni subjekti, kojima je zbog šverca značajno pao promet, sve više pritiskaju brojnim suvišnim administrativnim obavezama, troškovima, taksama i naknadama, ukazali su trgovci, zatraživši hitnu reakciju Republičke tržišne inspekcije, Komunalne policije u gradovima i opštinama Subotici, Kikindi, Apatinu, Somboru, Horgošu i drugim mestima, kao i koordinisanu akciju Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave carina na presecanju čitavih krijumčarskih kanala za ulaz robe iz Mađarske u Srbiju.

Izvor: S. Gluščević za "Dnevnik"

Pogledajte još