Hrane se iz kontejnera i žive srećno

Naime, oni su otkrili kako da živite, a da vam pritom ne treba novac ili preciznije, vrlo malo novca. Hranu traže u kontejnerima supermarketa u kojima se prodaje organska hrana dok račune plaćaju tako što u zgradi u kojoj žive rade razne vrste poslove a sve što im je potrebno dobijaju razmenom.

Ipak, nemoguće je u potpunosti funkcionisati bez novca, ali koriste ga samo onda kada nemaju drugih načina.

Ono što u ovoj priči čudi sve jeste što Rafael Felmer ne mora ovako da živi. On dolazi iz jedne bogate nemačke porodice od oca uspešnog arhitekte i majka terapeutkinje.

Diplomirao je na Univerzitetu u Hagu i mogao je da radi dobro plaćen posao. Međutim, Felmer je pre nekoliko godina shvatio da na svetu postoje mnogo važnije stvari od novca. Vremenom je sistemski smanjivao svoje troškove radeći samo ono što nije zahtevalo trošenje novca.

Svoj "put bez novca" započeo je pre dve godine, kada je pozvan na venčanje svog prijatelja u Meksiko. On i još nekoliko njegovih prijatelja odlučili su da na put krenu bez novca a svoje putne troškove su (brodovima, autobusima i kamionima) platili čišćenjem i kuvanjem.

To iskustvo ga je promenilo i odlučio se na ovaj korak, a u međuvremenu je upoznao suprugu Nive.

Stanarinu u zgradi, u kojoj njih dvoje trenutno žive, plaćaju kuvanjem hrane, čišćenjem, održavanjem računara i sličnim poslovima. Porodica živi u Kleinmanhovu, u blizini Berlina.

Međutim, ustupci postoje. Računi za struju i vodu svedeni su na minimum, ali ipak postoje, jer sa državom nema pregovora. Drugi ustupak su lekarski pregledi.

"Mi nismo savršeni. Jednostavno smo zarobljeni u svetu novca, iako to nismo želeli", rekao je Felmer i dodao da su, uprkos svemu, srećni.

(B92)

Pogledajte još