Velimir Ilić obećao: Most na Drini do kraja 2014.

Ilić i Čubrilović danas su se sastali s predstavnicima opština Ljubija i Bratunac i najavili da bi tender za gradnju mosta mogao biti raspisan u drugoj polovini godine, a da bi most trebalo da bude završen do kraja sledeće godine.

Gradnja mosta na reci Drini između Ljubovije i Bratunca dogovorena je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS održanoj u jesen prošle godine.

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić rekao je da je Vlada Srbije uplatila 50 miliona dinara avansa za izradu projektne dokumentacije, koja će početi već sutra, dodajući da bi projekat trebalo da bude završen za tri meseca.

- Posle toga biće raspisan tender i zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju mosta. Očekujemo da bi bilo realno, ako sve bude išlo po programu, da most završimo do kraja naredne godine - naveo je Ilić.

Srbija finansira izradu projekta, dok će RS finansirati izgradnju prilaza na svojoj teritoriji. Ilić je kazao da je most između Bratunca i Ljubovije značajan jer će biti direktan priključak saobraćajnica iz RS na Koridor 11 kroz Srbiju.

- Cilj nam je da most zadovolji sve standarde, da zadovolji izgradnju budućih objekata na Drini i da idemo sa zajedničkim graničnim prelazom, odnosno zajedničkom carinom, zbog pojeftinjenja, sa jedne ili sa druge strane, gde projekat pokaže da je to najisplativije - kazao je ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović projekat izgradnje mosta nazvao je istorijskim, jer na prostoru od 100 kilometara ne postoji nikakva komunikacija između dve opštine.

Zamenik načelnika opštine Ljubovija Vidoje Jovanović rekao je da će izgradnja mosta imati veliki značaj u ekonomskom smislu, ali i u svakom drugom pogledu i da će doprineti doprineti realizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije. Sastanku je prisustvovala i ministarka RS za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Izvor: Beta

Pogledajte još