Lekcije iz Izraela: Upornost i trud

Piše: Jovana Miljanović

Ilana je rođena u malom gradiću Tiberijasu u Izraelu u jako uspešnoj i poznatoj porodici. Njena baka Matilda Sapir je bila koncertna pijanistkinja i svirala je na ruskom carskom dvoru, dok je njen deda Josef Sapir bio uticajni zionista u Rusiji, suosnivač umetničke škole Bezalel u Jerusalimu, a u slobodno vreme bavio se slikanjem i pravio je skulpture, te odatle Ilana vuče svoje kreativne gene i ljubav prema umetnosti. Ilanina mama je bila poznati ginekolog, a otac profesor na univerzitetu u Haifi.

(old_image)

Ilana je kao mala imala poteškoća da čita i uči i dijagnostifikovana joj je disleksija. Imala je problem da se uklopi sa drugom decom u školi, a često su je i vređali da je glupa i da ništa ne razume. Iako se prilično trudila, nije bila u stanju da čita i uči kao sva ostala deca. Ilana nikada nije stekla formalno umetničko obrazovanje, što je nije sprečilo da osvoji umetnički svet svojom prvom samostalnom izložbom u Los Angelesu. Nakon toga, Ilanina popularnost se polako širi i ona izlaže u Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Americi... Jedna od neverovatnih statua Ilane čak je pronašla svoje mesto u čuvenom Yad Vashem muzeju u Jerusalimu.

(old_image)

Sa samo 20 godina odlazi za Ameriku i započinje prodaju svog nakita u nekim od najekskluzivnijih robnih kuća u New Yorku. Dobila je svoju šansu kada je neko primetio njene fantastične, neobične i kreativne kopče na kaišu njenog muža Lenija, inače uspešnog biznismena poreklom iz Amerike. Nakon toga robne kuće kao što su Saks 5h Avenue, Lord and Taylor i Neiman Marcus su se utkrivale oko njenih kaiševa, nakita i aksesoara. Imala je i neverovatne saradnje sa nekim od najmoćnijih dizajnera današnjice poput Donne Karan.


Ilana se nije zaustavila samo na modi, već je proširivala svoj asortiman nameštaja, kuhinjskog posuđa, skulpture itd. Ono što vezuje sva ova umetnička dela svakako je nemogućnost da se od njih skloni pogled. Ta energija koju ona poseduje, spajanje nespojivog poput stakla, gume, dlake, drveta i kreiranje potpuno neobičnih, lucidnih oblika i boja od najrazličitijih materijala je ono što izdvaja Ilanu od mase novih mladih umetnika. Funkcionalna umetnost Ilane može lako pronaći mesto u bilo kom prostoru.

(old_image)

Fantastična Ilana danas živi na relaciji New York – Tel Aviv zajedno sa svojim mužem i dva psa. Njena predivna kuća u staroj Jafi u Tel Avivu poseduje jedan od najlepših pogleda na Tel Aviv. Njena kuća je ujedno njen muzej u kome se prepliću religiozni i ateistički motivi, velike skulpture koje zauzimaju mesto na prostranoj terasi sa malim delima koje skrivaju brojne sobe unutar kuće. Često je teško napraviti razliku između onogo što je tu samo kao umetničko delo i nečega što možemo i želimo koristiti u svakodnevnom životu poput prelepog posuđa, nameštaja, nakita i sl.

(old_image)

Ilana je zaista umetnica koja spaja nespojivo i hrabro briše sva pravila u umetnosti. Njen muzej mora biti jedna od glavnih stanica ako se uputite put Izraela.
A najbitnije od svega, njena životna priča ukazuje da nijedna prepreka nije nesavladiva ako imate sam od kog ne odustajete.

Pogledajte još