Cucić: Srbija mora da pomogne azilantima, a ne da ih pušta da trunu po šumama

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da godišnje kroz Srbiju prođe 10.000 ljudi koji traže azil i obaveza je Srbije da im pomogne.

- Postoji naša jasna obaveza ne samo zbog evropske integracije, nego velika ljudska obaveza - kazao je Cucić novinarima.

Naveo je da sada ni jedan tražilac azila u Srbiji nije izvan prihvatnih centara, a obezbeđena je i "neka vrsta prihvatilišta" u Vračevićima za azilante čiji broj varira - danas ih je 45, a pre dva dan bilo ih je 90.

- Nikoga ne smemo da pustimo da trune po šumi. Ne možemo dopustiti da obijaju vikendice samo da bi bili na suvom i pod krovom - rekao je Cucić i dodao da ne postoji problem kriminaliteta među azilantima. On je naveo da "ne vidi ni 20. deo priča o problemima sa azilantima" u Srbiji "koje se pletu po novinama".

Šef Delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je izgradnje novog centra za azilante, važno i kako se u Srbiji razmatraju zahtevi za azil koji u poslednje dve godine nije dobio ni jedan stranac u Srbiji.

Dežer je kazao da se Srbija, koja je na putu ka EU, smatra ne samo državom porekla migranata, nego i državom tranzita i državom odredišta azilanata. Međutim, Srbija je i dalje u velikoj meri tek na početku utvrđivanja migracione politike.

Migracije se, kako je rekao Dežer, često vide kao pretnja i pretvaraju se u osećanja protiv migranata i izazov su i za zemlje EU i za Srbiju, "ali mogu biti pretvorene u šansu".

(Izvor: Blic)

Pogledajte još