Zaboravio i ruski jezik - sovjetski vojnik pronađen posle 33 godine u Avganistanu

Nekadašnji oklopni pešadinac sovjetske vojske Bahredtin Hakimov smatrao se 33 godine nestalim, ali je ustanovljeno da živi pod imenom Šeik Abdulah u provinciji Herat na Hindukušu gde radi kao travar, saopštila je ruska istražna komisija, prenela je agencija Ria Novosti.

Hakimov skoro više da i ne zna ruski, ali je umeo korektno da navede mesto rođenja - Samarkand u današnjem Uzbekistanu i identifikovao je druge vojnike na fotografijama. U septembru 1980. godine teško je ranjen u borbi, a meštani su mu spasili život i izlečili ga nakon čega je odlučio da ostane kod njih.

Rusija je prošle godine uputila molbu avganistanskim vlastima i javnosti tražeći informacije o 270 sovjetskih vojnika koji se vode kao nestali posle završetka okupacije 1989. godine. Veruje se da među nestalima ima 30-40 vojnika koji bi mogli biti živi.

Od 1992. godine kada je ustanovljena komisija za nestale vojnike pronadjeno je 29 nestalih sovjetskih vojnika u Avganistanu, od kojih se 22 vratilo kući, a drugi su ostali u svojoj novoj domovini, navodi Ria Novosti i dodaje da se na listi nestalih nalazi još 264 imena.

Tokom desetogodišnje sovjetske okupacije Avganistana, poginulo je oko 15.000 sovjetskih vojnika, a skoro 54.000 njih je ranjeno.

Blic, Tanjug

Pogledajte još