NOVO OGRANIČENJE ZA ŽENE: Talibanske vlasti u Avganistanu naložile zatvaranje kozmetičkih salona

Talibanska administracija u Avganistanu naredila je zatvaranje kozmetičkih salona u roku od mesec dana, saopštilo je ministarstvo za moral, čime se još više sužavaju mogućnosti ženama za pristup javnim mestima.

Muhamed Sadik Akif, portparol Ministarstva za prevenciju poroka i propagandu vrlina rekao je da je rok za zatvaranje kozmetičkih salona za žene mesec dana, navodi se u saopštenju.

Strane vlade i zvaničnici Ujedinjenih nacija osudili su sve veća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. godine, nakon što su porazili prozapadnu vladu dok su se strane snage povukle.

Kako podseća "Rojters", prošle godine, vlasti su zatvorile većinu srednjih škola za devojčice, zabranile ženama upis na univerzitet i sprečile mnoge žene u avganistanskim humanitarnim organizacijama da rade.

Mnoga javna mesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.

Kozmetički saloni su se pojavili u Kabulu i drugim avganistanskim gradovima u mesecima nakon što su talibani oterani sa vlasti krajem 2001, u nedeljama nakon terorističkih napada u SAD 11. septembra te godine.

Mnogi saloni ostali su otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast pre dve godine, ali sa prekrivenim natpisima i prozorima.

Zapadne vlade i međunarodne organizacije ukazale su na to da ograničenja za žene ometaju svaki mogući napredak ka međunarodnom priznanju talibanske administracije.

S druge strane, vlasti u Avganistanu poručuju da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i lokalnih običaja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još