Na Kosovu više od 10.000 srušenih spomenika: Skrnavili groblja i na zadušnice!

Danas je nekoliko stotina Srba na Kosovu ponovo zaprepastilo ponovno uništavanje nadgrobnih spomenika na srpskim grobljima. Albanci još od 1999. godine na Kosovu i Metohiji sistematski uništavaju srpske crkve, manastire,srpska groblja i spomenike na njima, spomenike srpskih istorijskih ličnosti i druga obeležja.

Prema poslednjim informacijama Raško - prizrenske eparhije i OEBS-a iz 2011. godine, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, polovinom 1999. godine do kraja 2011, Albanci su na 270 srpska groblja uništili i polomili više od 9.750 spomenika.

Najnovija uništavanja u januaru doprinela su da se broj uništenih spomenika na Kosovu i Metohiji premaši cifru od 10.000. Danas se može reći da na području KiM ne postoji nijedno nevandalizovano srpsko groblje. U Metohiji su ostala čitava samo dva srpska groblja, u Crkolezu i selu Banje dok na centralnom Kosovu nema nijednog očuvanog srpskog groblja.

Na srpskim grobljima u potpunosti je uništeno i 90 kapela dok se preostala groblja uništavaju i pretvaraju u deponije. Na više od 60 groblja apsolutno nema nijednog spomenika oko kojih su polomljene ili odnete ograde.

- Na mitrovičkom srspkom groblju u južnom, albanskom, delu grada Srbi ne sahranjuju umrle od juna 1999. godine zbog bezbednosti. Pre tri godine UNMIK je dao Albancima novac da očiste srpsko groblje, a oni su tu akciju sproveli tako što su uništavali krstove na spomenicima i lomili slike umrlih - kaže mitrovički paroh stafrofor Milija Arsović.

Sveštenik iz Kosova Polja jerej Nikola Dragićević kaže da Albanski vandali ispoljavaju anticivilizaciju na grobljima i mrtvima.

- Zatekli smo više puta na groblju kućice za pse, kosti životinja i uginule životinje, a to rade verovatno da bi ponizili mrtve. Svi su u međunarodnoj zajednici na Kosovu i Metohiji upoznati i zgroženi o ovom divljaštvu Albanaca. Svi to osuđuju ali treba stati na put tim nedelima - kaže sveštenik .

Prema rečima prištinskog paroha oca Miroslava , na grobljima na centralmom Kosovu i Metohiji albanski vandali su otvarali grobnice i iz mnogih rasturili posmrtne ostatke. On smatra da je to razlog sve većeg broja slučaje gde Srbi moraju da kopaju posmrtne ostatke svojih najbližih i sahranjuju ih negde u Srbiji.

Pretpostavlja se da je materijalna šteta uništavanja spomenika veća od pet miliona evra.

Albanci danas preko srpskih groblja prave puteve, pretvaraju ih u deponije, pašnjake a od spomenika često prave staze pa i ograde oko kuća.

Izvor: Zoran Vlašković za "Press"

Pogledajte još