Nikolić hoće za direktora druga s kojim peče rakiju

Predsednik Tomislav Nikolić je svojim saradnicima u vladajućoj koaliciji najavio da ima „sjajno rešenje za direktora Srbijašuma“ - Tihomira Murića, koji je i njegov dugogodišnji prijatelj.

S druge strane, Murić o predsedniku Srbije uvek govori „moj kum Toma“ iako nisu u kumovskim vezama. On ne krije ni da zajedno s Nikolićem u Bajčetini peče rakiju, što mu može biti i glavni adut za dolazak na čelo „Srbijašuma“.

Murić je funkcioner Srpske napredne stranke i izvršni direktor sektora za komercijalne poslove u tom javnom preduzeću.

Iako je bilo planirano da se ovaj izbor progura na sednici Vlade koja je održana u četvrtak, pokušaj je propao zbog protivljenja lidera PUPS Jovana Krkobabića, kome je ovo javno preduzeće pripalo u podeli partijskog plena posle izbora.

Prema rečima sagovornika „Blica“ iz Vlade Srbije, za glavnog operativca u sprovođenju tog naloga predsednika Nikolića određen je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

- Knežević je na sednici Vlade hteo direktno da predloži izbor Murića za generalnog direktora, potpuno zaobilazeći kadrovsku komisiju Vlade.

On je mislio da to nije potrebno jer je predsednik Srbije Tomislav Nikolić već obavio konsultacije sa svim relevantnim ljudima vladajuće koalicije, koji su uslišli njegov zahtev. Međutim, to očigledno nije znao predsednik PUPS i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, koji je odbio da se o tom zahtevu uopšte raspravlja na sednici Vlade, tako da se ministar Knežević našao u potpunom čudu - navodi sagovornik „Blica“.

Prema njegovim rečima, Krkobabić je poručio da će uskoro biti raspisani konkursi za direktore u svim javim preduzećima i da, ko god želi, može da se prijavi.

- On je dodao da nema nikakvog razloga za smenu dosadašnjeg rukovodstva samo zato što to traži neka stranka i da „Srbijašume“ dobro posluju i bez kadrovskih promena. Krkobabić se pozvao i na stav premijera da niko u državnoj upravi ne može da bude imenovan bez prethodne odluke kadrovske komisije Vlade Srbije - kaže izvor "Blica".

Krkobabić je naveo i da bi Sprska naredna stranka, ukoliko bi na ovaj način postavljala direktore, mogla da se suoči s velikim problemom jer njihovi čelnici u javnosti stalno govore kako su protiv stranačkih kadrova, a Murić je funkcioner njihove stranke.

Javno preduzeće „Srbijašume“ od marta 2010. godine nema generalnog direktora posle ostavke Duška Polića. Ovim preduzećem od tada upravlja zamenik generalnog direktora Igor Braunović.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još