Vrata Sikstinske kapele zaključana: Bira se novi papa

Monsenjor Gvido Marini zatvorio je teška vrata kapele u 17.30 po srednjeevropskom vremenu. Neposredno pre toga on je glasno izgovorio na latinskom "extra omnes" (svi izađite), obraćajući se svima koji su još bili tu kao što su vernici, novinari vatikanskih medija, bolničari, a nemaju prava da učestvuju na ovom tajnom sastanku.

Posle uputstva svima da izađu 87-ogodišnji malteški kardinal Prosper Greh treba da izgovori molitvu o meditaticiji o teškom zadatku koji očekuje 115 kardinala koji biraju novog papu.

Na kraju te molitve on i Marini napustiće kapelu. Švajcarski gardisti se raspoređuju na svim ulazima u kapelu, a prvi krug glasanja bi mogao da se održi između 18.00 i 19.00 po srednjeevropskom vremenu.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je ranije da taj prvi krug glasanja, mada će verovatno da se održi, nije obavezan. Lombardi ne predviđa da će papa biti izabran pre utorka uveče.

- Teško je imati pozitivni rezultat glasanja, treba očekivati crni dim - rekao je on, misleći na rezultat prvog kruga glasanja.

(old_image)

Po tradiciji, pojava belog dima, znači da su kardinali izabrali novog papu, dok crni dim označava da još nije bilo odlučujućeg glasanja. Posle toga kardinali će očitati večernju molitvu i otići na počinak u rezidenciji Sveta Marta gde će biti smešteni tokom celog trajanja konklave.

Prema tradiciji, posle ulaska kardinala u kapelu, vrata se zaključavaju kao što i sama reč konklava (cum clavum) znači "pod ključem".

Kardinali s pravom glasa, njih 115, koji su mlađi od 80 godina, biće zatvoreni u Sikstinskoj kapeli i odsečeni od sveta dok ne izaberu 266. papu nakon povlačenja Benedikta XVI 28. februara.

Izvor: Blic

Pogledajte još