Hrvatska preotela od Srbije kubansku vakcinu protiv raka

Kako pišu Naše novine, vakcina "cimavaks EFG" biće registrovana u Hrvatskoj početkom juna, a stručnjaci tamošnje agencije za lekove uveliko rade na dokumentaciji za ovu vakciju koju je predala farmaceutska kuća "Medoka". kubanska vakcina Agenciji iz Hrvatske nije smetalo ni što je kubanski proizvod nov, drugačiji i što se dokumentacija za njega razlikuje od evropske forme na koju se poziva naš ALIMS.

Zagrebačka farmaceutska kuća potvrdila je da je u novembru prošle godine podnela dokumentaciju za registraciju "cimaveksa EFG". "Još nismo dobili mišljenje da li se prihvata ili odbija, ali smo veliki optimisti. Registracija leka traje 210 dana, ali ukoliko se procedura oduži, imaćemo razumevanje s obzirom na to da se radi o novom proizvodu", ističu u ovoj firmi.

Iz firme dodaju da je njihova procena da vakcina i te kako može biti korisna pacijentima. Kako saznaju Naše novine, procedura oko vakcine biće završena do 1. jula, odnosno do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, jer bi postupak nakon toga bio dosta komplikovaniji. Doktor biohemijskih nauka Miladin Vrbaški kaže da je Srbija daleko od registracije samo zato što ne postoji dobra volja. "Ovde ne postoji dobra volja i zato će Hrvati preuzeti ceo posao.To je stvarno velika šteta, jer ova vakcina od kancinoma pluća oravi hroničnu bolest", ističe Vrbaški.

Naše novine

Pogledajte još