Hašim Tači: Poseta Eštonove ubrzava dijalog

Tači je uoči sutrašnje posete šefice evropske diplomatije rekao i da je obavio telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom u vezi s razgovorima koje predvodi Brisel.

"Biće to poseta koja će, verujem, učiniti pomake, a kako bi se sporazumi postigli ranije. Posebno ćemo se fokusirati na vremenske periode implementacije svih međudržavnih sporazuma i njihove mehanizme. U razgovoru sa gospodinom Rikerom, još jednom smo dobili podršku SAD za ceo ovaj proces”, kazao je Tači, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Posvećenost Prištine razgovorima sa Beogradom je u cilju normalizacije stanja na severu, rekao je Tači, koji je juče ponovio da će asocijacija srpskih opština funkcionisati u pravnom i ustavnom sistemu Kosova.

"Formiraće se asocijacija opština sa srpskom većinom koja će imati svoj pravilnik o radu. Na dobrovoljnoj osnovi, svaka opština joj se može pridružiti. Ali, bez ikakvog zakonodavnog, izvršnog mandata ili trećeg sloja vlasti"
, dodao je Tači.

Poslanik iz Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri smatra da će Eštonova tokom posete Prištini zatražiti od političara da podrže ratifikaciju eventualnog sporazuma sa Beogradom u Skupštini Kosova.

Iz pokreta Samoopredeljenje nisu izrazili interesovanje da se sastanu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Prema saopštenju Kancelarije EU na Kosovu, Eštonova će se nešto posle 9.00 sati ujutro sastati s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i s Tačijem, a posle 10 i sa liderima političkih partija na Kosovu.

(B92)

Pogledajte još