SPO obeležio 23 godine postojanja

Osmajlić je istakao da je cilj "da mladim generacijama pokažemo, a starije gradjane podsetimo šta smo uradili za protekle 23 godine i koji nam je posao ostao da završimo uz njihovu pomoć". On je pozvao i sve koji su napustili SPO "da se vrate svojoj kući i da nam pomognu u daljoj borbi za bolju Srbiju", navodi se u saospstenju.

SPO, koji od osnivanja predvodi književnik Vuk Draškovic nastavlja "da se zalaže evroatlantske integracije, decentralizaciju vlasti, regionalizaciju Srbije", saopštila je juče ta stranka. "Nacionalno pomirenje u srpskom narodu, otvaranje tajnih policijskih dosijea, pravičnu restituciju, jačanje porodičnih vrednosti i obnovu monarhije", su takodje oblasti za koje se zalaže SPO.

SPO je više nego ijedna druga stranka u Srbiji menjao sebe samoga, navodi u saopštenju SPO, koji od osnivanja predvodi književnik Vuk Drašković.

U saopštenju se ukazuje i da je SPO "od ekstremne nacionalne desnice, u danima svog rođenja, pomerala i pomerila ka desnom centru i principima savremene Evrope, ne odričući se nacionalnog i usvajajući građansko, liberalno i globalno".

SPO danas nastavlja, kako se navodi "da se zalaže evroatlantske integracije, decentralizaciju vlasti, regionalizaciju Srbije, nacionalno pomirenje u srpskom narodu, otvaranje tajnih policijskih dosijea, pravičnu restituciju, jačanje porodičnih vrednosti i obnovu monarhije".

Podseća se u saopštenju na zalaganja stranke kao i žrtve kojima su pristalice i simpatizeri bili izloženi tokom devedesetrih godina perošlog veka.

Pri jednom od pokušaja ubistva predsednika SPO, 3. oktobra 1999, stradala su četvorica njegovih najbližih saradnika: Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Dragan Vušurović i Vučko Rakočević, a 15. juna 2000, u Budvi Drašković je ranjen.

SPO je "razobličio piramidu državnog terorizma u Srbiji, na čijem vrhu su bili šef države i Služba državne bezbednosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je SPO bio pokretač i stožer svih antirežimskih koalicija opozicionih stranaka tokom devdesetih godina proslog veka - Deposa i Zajedno i koalicije DOS.

SPO je prvi "u komunističkoj Srbiji i Jugoslaviji razvio srpsku nacionalnu trobojku bez petokrake i sa Nemanjićkim grbom na njoj, i prvi je zapevao zabranjenu himnu "Bože pravde". Ta stranka je, kako se podseća u saopštenju, skinula komunističku anatemu sa generala Dragoljuba Draže Mihailovića i njegove antifašističke gerile, a Ravnu Goru učinila planinom nacionalnog hodočašća.

B92, Tanjug

Pogledajte još