Incident u zatvoru: Sreten Kalinić prekršio pravilnik o kućnom redu

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević potvrdila je za B92 da je došlo do incidenata, o kojima je pritvorska jedinica obavestila Specijalni sud još u februaru.

"Od uprave centralnog zatvora dobili smo 12. februara obaveštenje da je još petog februara Sretko Kalinić posle obavljene šetnje tražio stražaru žilet da bi se obrijao. Dobio je 'bik' žilet koji nakon brijanja nije vratio već ga je polomio i izvadio žilet. Isekao je neku svoju majicu i preo neki konopac, i to je sve pronađeno i izvršen je pretres, oduzeti su mu žilet i majica i svi delovi. I sud je izvešten da je on prekršio pravilnik o kućnom redu i disciplini i ništa više o tome mi ne znamo“, rekla je Maja Kovačević za B92.

Kalinićev advokat kaže da nije reč ni o pokušaku bekstva, niti o pokušaju saoubistva.

"Ja sam ga pitao za to jer sam video u spisima da je on kao zatražio brijač i dobio je i prilikom pretresa je to nađeno kod njega. Međutim, ja samo znam da je on pravio improvizovan kaiš da mu ne padaju pantalone. Međutim, on i ja nismo konretno razgovaralo o tome", kazao je Slavko Petrić.

Zlatko Nikolić, kriminolog, ocenjuje da je Kalinić ona takozvana kategorija "večitih begunaca", koja će uvek pokušavati da pobegnu jer ne vide sebe zatvorenim.

"Taj žilet se uvek traži da se vrati nazad, sa izraženom dozom opreza kada su ovakvi tipovi ličnoti u pitanju. I ako se desilo kako tvrde, da nije oduzet ili da je sakriven, a žilet može da se sakrije ispod jezika, između usni i vilica, propust je strašan. Nadajmo se da do takvog propust nije došlo, već da je neki nehat bio", dodaje on.

Podsetimo, ovo nije prvi incident koji se vezuje za Kalinića. On je prošle godine pokušao da pobedne iz pritvora, u čemu je bio osujećen.

Sretku Kaliniću je potvrđena presuda 2011. godine, kada je osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Kalinić je uhapšen u Zagrebu 2010. godine nakon što ga je ranio drugi pripadnik zemunskog klana Miloš Simović, koji je takođe osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Đinđića.

Izvor: B92

Pogledajte još