Stanković: Vojska Srbije nije maltretirala albanske čobane

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu optužio je juče u izjavi za agenciju Beta pripadnike Vojske Srbije da su "pre pet dana maltretirali čobane dok su čuvali stoku" i najavio protest zbog toga.

Stanković navodi se da je Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa 13. marta, prilikom posete poplavljenim područjima, o spornoj situaciji obavestio predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

On je tim povodom kontaktirao nadležne u Vojnoj bazi kod sela Končulj, gde su mu kazali da su te osobe pokušale da pređu administrativnu liniju (sa Kosovom) na mestu koje za to nije predviđeno i da ih je tom prilikom zaustavila patrola vojske koja je pozvala policiju i pravosudne organe".

"Rečeno mi je i da su zatečena lica objasnila da to nisu učinila s namerom. S obzirom da je počinjen prekršaj, policija je sačinila zapisnik, a sudski organi su izrekli prekršajne kazne. Takođe, stoka je vraćena vlasnicima", izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, o pojedinostima je odmah po dobijanju informacija obavestio Arifija, kao i predsednika Mesne zajednice Končulj.

"Svakako da nije reč o maltretiranju građana, već o odgovornom ponašanju pripadnika Vojske Srbije čiji je zadatak da štite administrativnu liniju od nelegalnih prelazaka", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, nema mesta manipulacijama i tezi o maltretiranju meštana Končulja.

"Nema potrebe za ovom vrstom nametanja i pravljenja problema gde ih nema. Stvari su jasne, moraju se poštovati zakoni i oni važe za sve jednako. Moj savet je da meštani ovog sela ne podležu političkim manipulacijama zarad nečijih ciljeva koji im neće doneti bolji život"
, rekao je on.

Stanković je najavio da će stanovnike Končulja obići prilikom prve sledeće posete i sa njima pričati o unapređenju životnih uslova.

(Izvor: B92)

Pogledajte još