Roditelji devet dana ne šalju decu u školu zbog stalnih tuča

Sve je počelo nakon što je dečak u septembru iz škole u Banovcima upisan u školu u Batajnici. Roditelji dece su o problemima obavestili direktorku škole i Ministarstvo prosvete, ali rešenje nije nađeno. Pola godine kasnije, 25 dece prestalo je da odlazi na časove.

- Dečak je prva tri dana bio u drugom odeljenju, ali čim je napravio problem prebačen je u odeljenje III/5. Nama su rekli da je u pitanju dete sa govornom manom i da nije agresivan, ali on je već prvi dan počeo da pravi probleme. Napadao je decu, udarao ih u lice, noge, grudi, pričao je strašne psovke koje nismo mogli ni da ponovimo - priča Dragica Jevtić, jedna od majki.

Roditelji su tražili pomoć od direktorke, školske uprave, zaštitnika građana...

- Posle strašnih scena i tuča organizovali smo hitan roditeljski sastanak i tek nakon toga doveli su defektologa da sedi s dečakom na času. Dečak je neko vreme bio miran, deca su mogla da prate nastavu, ali je na odmorima nastavio da ih maltretira. Deca su kućama dolazila plačući, izbegavala odlazak u školu, imala su glavobolje... Tada smo shvatili da nešto mora da se promeni - kaže Saša Pavlović, otac dečaka iz III/5.

Traže rešenje od Ministarstva

- Škola preduzima sve mere za rešavanje ovog problema u skladu sa zakonom. Škola postupa u skladu s uputstvima i savetima prosvetnih savetnika, kao i prema naloženim merama prosvetnih inspektora. Preduzimanje mera u okviru institucija sistema je jedini način da se nastala situacija prevaziđe. O svim daljim koracima škola će se, kao i do sada, konsultovati s Ministarstvom prosvete - navodi se u mejlu direktorke Marije Đurić.
Roditelji kažu da njihova deca neće u školu dok se problem ne reši.

- Predložili smo nadležnima da dečaka prebace u drugo odeljenje, s iskusnijim učiteljem, u drugu školu ili da mi prebacimo decu u drugo odeljenje ili školu - kaže Nenad Belinčević, otac blizanaca.

Roditelji su, kažu, bezuspešno pokušali da razgovoraju i s ocem i majkom dečaka.

- Oni neće da sarađuju, govore da dečak nije kriv, da ga druga deca napadaju i maltretiraju - kažu oni.

Direktorka Marija Đurić nije želela juče da razgovara sa novinarom i tražila da joj pitanja pošaljemo mejlom. U Ministarstvu juče nije bilo odgovora u vezi sa dešavanjima u ovoj školi, a 25 dece i dalje je na prinudnom raspustu.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još