Vulin: Nećemo Ahtisarijev plan

"Bilo je pismo o namerama, to nisu prijatne namere i ništa se lepo nije desilo sa tim namerama", rekao je Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, u Utisku nedelje na pitanje šta je stajalo na "non-paper" dokumentu koji je odbačen u Briselu.

Na pitanje šta piše na njemu, rekao je - ništa. "Piše ono što ne možemo da prihvatimo. Ideja je da se sprovode kosovski zakoni, a da Srbi ne odlučuju ni o čemu... Da će Srbi imati pravo reprezentativnosti kod predsednika Kosova u jednom savetodavnom telu", rekao je Vulin i dodao da ne postoji nikakav tajni plan.

On je ponovio da Srbija ne može da ide ispod izvršnih i zakonodavnih ovlašćenja, kao i ispod toga da institucije srpske zajednice ne odlučuju o prostornom planiranju. On je dodao da je to veoma važno pitanje- ko će da izdaje zahteve za izgradnju kuća, čime bi se sprečila mogućnost da se menja etnička struktura. On je spomenu da je takav slučaj u naselju Brđani. "Ako Beograd više ne bude izdavao dozvole, onda će nastati sukobi, na primer, u naselju Brđani, gde ih već sada imamo", rekao je Vulin.

Već je istakao da je trebalo da pregovori budu potpuno prekinuti, a premijer Dačić to uspeo da spreči "na bazi nade da će nam biti ponuđen neki bolji papir". On ocenjuje da bi u tom slučaju Srbija bila pred svetom označena kao neko ko sabotira pregovore, "sistematski i planski urušava ideju dijaloga".

On kaže da se u Briselu pojavio papir kao predlog, koji Srbiji nije odgovarao i da su tada rekli "nećemo rešavati po Ahtisarijevom planu." On je rekao da je u Briselu poručeno da mora da postoji "posebnost što će proizaći iz našeg ustavnog zakona o suštinskoj autonomiji".

"Kada pregovaramo, mi pregovaramo na osnovu rezolucije Narodne Skupštine Srbije i krećemo se u tim okvirima" rekao je Vulin, dodajući da su pregovori teški i da Srbija za pregovaračkim stolom nije u ravnopravnoj poziciji.

Na pitanje da li će biti potpisan sporazum o dobrosusedskim odnosima, on je rekao da je to nemoguće, jer sporazum ne može biti potpisan sa nekim koga ne priznajete.

Profesor Filozofskog fakulteta Leon Koen kaže da je Srbija imala saveznike u kosovskim pregovorima, za vreme Ahtisarija, a da su to Rusija i Kina, i da to pitanje mora da se vrati pod okrilje međunarodne zajednice.

"Za Srbiju je najbolje da pregovori propadnu. To su pregovori koji su Srbiju već bacili na kolena... Glavna stvar je da se Srbija već odrekla svoj suvereniteta na Kosovu. Srbija ne priznaje svoje institucije na Kosovu, naziva ih samo paralelnim. Srbi sa Kosova su sami doneli deklaraciju gde izričito odbacuju ono što država radi", kaže Koen.

Vulin je rekao da to nije istina, već da će oni izdati tu deklaraciju ako im ne bude odgovaralo rešenje. On je rekao da se kosovsko pitanje zakomlikovalo još 2008. kada je Euleks preuzeo situaciju na Kosovu. On je rekao da, kada su se predstavnici Srbije zalagali kod Ban Ki Muna da se vrate ovlašćenja koje je UN imao na Kosovu, da je generalni sekretar svetske organizacije tada rekao - da, ali vi ste potpisali da Euleks dođe.

"Srbija dovršava na Kosovu ono što NATO nije uspeo da uradi", kaže Koen i dodaje da je u tom predlogu u Briselu dat samo deo tih stvari koje Ahtisari predviđa u svom planu. On je ocenio da je to trik evropskih posrednika, jer su dali "ispod minimuma, a onda će ponuditi ono što je predloženo Ahtisarijem".

Srbija to ne sme da prihvati i da pusti ono što još drži, a to su te četiri opštine, kaže Koen. On smatra da "naša strana tretira Kosovo kao nezavisnu državu i želi da izboksuje ono što su dobili Albanci u Makedoniji".

Srbija mimo Brisela dobija zahteve od nemačkih poslanika koje ni jedna država ne sme da dozvoli u civilizovanom društvu, kaže Koen. On je naglasio da su nemački poslanici, u svojoj tački 6. od Srbije zahtevali "promenu svesti", a "problem naše vlasti je što ne reaguje na to kad neko traži promenu svesti". Na konstataciju da je Nemačka mnogo uložila u Srbiju, Koen je rekao da bi svaka država uložila toliko u neku zemlju znajući da će ona da bude kao kolonija te zemlje.

Vulin je rekao da sa Nemcima mora da se sarađuje, pa čak i kada traže promenu svesti.

Budućnost Srbije se lomi na pitanju Kosova, kazao je profesor FPN-a Vladimir Pavićević. "Žao mi je što mi kao građani nemamo dovoljno informacija oko tog papira, jer iako je non paper, to je odštampani papir na kome se nešto nalazi", kaže Pavićević.

On uočava dva moguća pristupa problemu koji stoji ispred Srbije.

"Prvi je da odbacimo ono što piše, i ako bi se to desilo, Srbija bi suštinski bila izolovana, to bi bio jedan put u dalje siromašenje, samoizolaciju, i to bi bio pakao... Drugi pristup, da vidimo da li kod naših predstavnika postoji razumevanje šta je sitacija kojom smo okruženi. Mi treba da primeni pristup koji odgovara faktičkom stanju. A šta je faktičko stanje? To je da: Srbija ne upravlja Kosovom, Kosovo ne upravlja severom ... Srbija danas nema nikakvu šansu da utiče politički, pravno, naročito ne vojno da utiče na ono što se dešava na severu, za razliku Kosova, koje ima mehanizme, ali su sprečeni deleovanjem međunarodih faktora baš tih koji učestvuju u pregovorima", kaže Pavićević.

On ocenjuje da Srbije treba da se prema tom pitanju odnosi na osnovu drugog pristupa – pristankom na to "da idemo dalje dogovorom koji se definiše Ahtisarijevim planom i to je to".

Pavićević kaže da Srbija ne sme da poništi svoju evropsku perspektibvu, a da se trenutno vodi borba da Kosovo dobije stolicu u UN, što Srbija faktički sme da prihvati, a da se Srbiji omogući evropska perspektiva. On kaže da predstavnici Srbije moraju da budu načisto sa tim da li su za evropske integracije.

On kaže da se u poslednjih 100 godina pokazalo da mi ne znamo šta sa Kosovom, i da postoji problem da uredimo da dve etničke zajednice, koje su stalno u konfliktu, mirno žive.

Vulin je ocenio da kosovsko pitanje "nije naš teret ka evropskom putu, i da je veći teret što neke zemlje ne žele da mi uđemo u Uniju, pa nalaze izgovor na ovom pitanju".

Pavićević je ocenio da u Srbiji danas nije u pitanju evroskepticizam, već antievropeizam.

Vulin je ispričao da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Nemačkoj, napustio sastanak u Bundestagu, rekavši, kako je preneo: "Dobro, ako su takvi uslovi, ne treba nam ništa, hvala", a da su ga parlamentarci nakon toga zaustavljali. Pavićević je izrazio sumnju u tako nešto, napomenuvši da su "ti isti parlamentarci" prošle nedelje došli i postavili svoje uslove.

U emisiji su se osvrnuli i na rukovanje predsednika Nikolića sa Hašimom Tačijem u Vatikanu, a na to je Vulin rekao da je bolje da "predstavnici naroda budu poniženi, nego narod". Profesor Pavićević je u vezi sa tim rekao da se u Srbiji o Tačiju govori kao o zločincu, ali da on nigde nije osuđen. Dodao je da bi on naravno prvi rekao da ne bi smeo da pregovara, da je negde osuđen.

Vulin je rekao i "da Srbija hoće datum, ali ne po svaku cenu". Na pitanje šta je ta cena, on je rekao: "Ovo što do sada nismo prihvatili, to je ta cena". Vulin je dodao da to ne prija političkoj karijeri ni Nikoliću, ni Dačiću, ni Vučiću, ali to je ono ispod čega Srbija ne može da ide.

(Izvor: B92)

Pogledajte još