Ružić: Dijalog neće da bude prekinut

On je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine kazao da Evropska unija treba da bude svesna do kog nivoa trpljenja može da ide Srbija, a to je, kako je istakao, jasno definisano i u Rezoluciji i Platformi.

"Ništa se neće dešavati sutra. Konačno rešenje možemo očekivati kad Srbija bude u predvorju EU", rekao je Ružić.

Ružić, koji je i šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije, istakao je da je za očekivati da se učesnici briselskog dijaloga obrate Skupštini ukoliko dođe do finalnog dogovora, ali je dodao da je sada mnogo važnije šta će biti epilog dogovora Beograda i Prištine.

"Za očekivati je da, ukoliko se dođe do finalnog dogovora, da će se glavni pregovarač, predsednik republike i prvi potpredsednik vlade obratiti u skladu sa Rezolucijom i Platformom na osnovu koje nastupaju u tim pregovorima. Da li će to biti pre ove finalne runde ili nakon, mislim da to u ovom trenutku nije toliko važno", rekao je Ružić.

Ružić je precizirao da je mnogo važnije sta će biti epilog razgovora. "Nadam se da će biti pozitivan, pored svih ovih pesimističnih i objektivnih prepreka koje predstoje", ukazao je Ružić.

Ružić je komentarišući sastanak državnog vrha uoči "finalne" runde dijaloga u Briselu koja je zakazana za 2. april, rekao da postoje mnogi detalji o kojima treba razgovrati i utvrditi šta je to što je moguće postići i šta je to od čega treba odustati.

"Nema bilo kakvih podela u državnom vrhu. Svi su skoncentrisani da urade šta mogu", rekao je Ružić i dodao da je Srbija mnoge šanse propustila i da sad pokušavamo vratimo neke stvari "koje smo izgubili".

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi u takvoj situaciji u kojoj mora da se u dijalogu sa Prištinom "izbori" za izvršna ovlašćenja Zajednice srpskih opština.

"Ovo je jedna od etapa, ne ocekujem da će dijalog biti prekinut i da nećemo ići napred i da nećemo napraviti jedan civilizacijski iskorak", kazao je Ružić.

Na pitanje da li se razgovara o nekom papiru, Ružić je kazao da se razgovara o potencijalnom rešenju.

On je podsetio da je premijer Ivica Dačić kazao da nas čeka 11 teških dana, ali da ćemo pokušavati da ovo pitanje rešimo.

"Spremni smo za razne vrste kompromisa, ali očekujemo i da se sa njihove strane prihvati realnost i dođemo do održivog rešenja koje će u najmanjoj meri biti prihvatljivo", istakao je Ružić.

Na pitanje kako komentariše sedam nemačkih uslova Srbiji, Ružić je odgovorio da se sva ta pitanja ne mogu rešiti danas ili sutra.

"Sedma tačka 'miriše' na to da treba da se definiše odnos Prištine i Beograda kao odnos dve države. To je nemoguće sad uraditi. Uopšte nije sazrelo stanje da se to sada reši...Dajte da pricamo etapno, postupno. Ne mozemo da pricamo o nekom kvazi odnosu sa Prištinom, a da nismo rešili neka druga pitanja", rekao je Ružić.

O rekonstrukciji Vlade posle 2. aprila

Ružić je rekao i da će biti rekonstrukcije Vlade Srbije, ali ne pre 2. aprila, odnosno dok državni vrh vodi dijalog sa Prištinom.

On je poručio da su razgovori o rekonstrukciji vlade irelevantni dok se državni vrh priprema za narednu rundu razgovora sa Prištinom i da će zvanični razgovori lidera vladajuće koalicije uslediti tek nakon 2. aprila.

"Rekonstrukcija treba da bude takva da će unaprediti realizaciju svih vitalnih ciljeva vlade premijera Dačića i to je ono protiv čega niko ne može da ima bilo šta", kazao je Ružić.

Upitan da li će to biti moguće postići smenom pojedinih ministara, Ružić je odgovorio da je njihova smena jedan od načina, ali da je prethodno potrebno utvrditi kriterijume kojima se ocenjuje rad vlade.

Na pitanje kako razume ideje u javnosti da bi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić trebalo na mestu premijera da zameni Ivicu Dačića Ružić je odgovorio da ne želi da komentariše legitimne stavove funkcionera partija, dodavši da je logično da svaki funkcioner želi da lider njegove partije bude na boljoj funkciji.

(Izvor: B92)

Pogledajte još