Papa Franja I neće da živi u Apostolskoj palati! Nova era Vatikana ili...?

Papa Franja I je odbio da se preseli u Apostolsku palatu i ostaće do daljnjeg u hotelu svete Marte. Na doručku u tom vatikanskom hotelu namenjenom za visoko sveštenstvo papa Franjo je dao na znanje da će ostati u svom apartamu broj 201.

Papinske
prostorije na drugom spratu Apostpolske palate, u kojima je do sada boravio Benedikt XVI, su preuređene, sveže obojene i iz njih su odvezene sve lične stvari bivšeg pape, ali Franjo smatra da je to prevelik prostor za život. Portparol Vatikana Federiko Lombardi kazao je da je papi mnogo ugodniji život sa ostalim sveštenicima i dodao da ne zna koliko će još papa da ostane u Domu svete Marte. Tu je 120 soba namenjenih za kardinale, a u njima borave sveštenici i biskupi koji rade u Vatikanu.

Prostor je nedavno obnovljen, tako da je sveštenicima, a sada i papi, na raspolaganju biblioteka, salon za druženje i kapelica, a sobe su veoma skromne i bez posebnog komfora.

Potvrđeno je da će papa u četvrtak posetiti zatvor za maloletnike Casal del Marmo i opraće noge dvanaestorici mladića. Izbor je pao na mlade koji su i drugih nacionalnosti i vera, a u zatvoru je trenutačno 46 maloletnika, među kojima je osam Italijana. Najviše je u zatvoru maloletnika Afrikanaca i sa područja bivše Jugoslavije.

Izvor: J. Kerbler za Novosti

Pogledajte još