Niš: Ukradena otrovna rakija "zozovača"

Prema prvim informacijama, tokom vikenda, odnete su flaše sa "lozovačom", "brendi kruškovcem", "limun vodkom" i piće "loza prirodna", navode iz policije, prenosi RTS.

Mole se građani da, ukoliko primete alkoholno piće proizvođača "Živadinović", da odmah o tome obaveste policiju, apeluju iz niške policije.

Na osnovu rešenja Okružnog suda u Nišu iz 1998. godine, opasno alkoholno piće je tada uskladišteno a vlasnik preduzeća Miroslav Živadinović je uhapšen zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv zdravlja ljudi.

Pre pet godina, Vrhovni sud potvrdio je pravosnažne presude kojom su na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni Živadinović, Anđelko Bitević i Miladin Rajić.

Sud je tada odbio zahteve za ispitivanje zakonitosti pravosnažnih presuda koje su podneli branioci trojice osuđenih u slučaju "zozovača" za masovno trovanje ljudi.

Oni su pravosnažno osuđeni pred Okružnim sudom u Nišu i Vrhovnim sudom Srbije zbog učešća u proizvodnji i prodaji rakije od koje je otrovano 56, a preminulo 43 ljudi.

Živadinović je za teško delo protiv zdravlja ljudi, odnosno za proizvodnju otrovne rakije, osuđen na 12 godina zatvora.

Bitević je za teško delo protiv opšte bezbednosti, odnosno za prodaju metil alkohola od kojeg je pravljena rakija, osuđen na šest godina. Radić je zbog kršenja Zakona o proizvodnji i prometu otrovnih materija kažnjen sa šest meseci zatvora.

Proces protiv njih trojice trajao je devet godina.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još