Anketa: Građani Srbije najviše vole Italijane i Grke, najmanje Hrvate i Bugare

Prema rezultatima ankete austrijske agencija za ispiivanje tržišta i javnog mnjenja "Mind take research", ispitanici iz Srbije su rekli da jake ili delimične simpatije gaje prema Italijanima (76 odsto), Grcima (73 odsto), Šveđanima (69 odsto) i Francuzima (65 odsto) a nasuprot tome, skoro nikakve ili nikakve simpatije prema Hrvatima (37 odsto), Bugarima (35 odsto) i Turcima i Rumunima sa po 29 odsto.

Istraživanje je sprovedeno među 500 članova onlajn panela agencije "Mind take research" (serbia.mindtake.com) koji predstavljaju reprezentativni uzorak Srbije.

Šta "znači" EU

Čak 61 odsto ispitanih smatra da je ideja udruživanja vrlo ili uglavnom pozitivna, 21 odsto je neutralno, dok ukupno 18 odsto ima uglavnom (13 odsto) i vrlo (pet odsto) negativan stav po tom pitanju.

Ispitanicima je takođe ponuđeno ukupno 15 definicija, karakteristika i pojava i upitani su koliko ih koja od njih podseća ili asocira, odnosno koju povezuju sa Evropskom unijom.

Austrijanci povezuju korupciju i EU
Interesantno je da kod Austrijanaca korupcija izaziva snažne asocijacije sa EU. Njih 37 odsto odgovorilo je da donekle povezuje, dok njih čak 39 odsto snažno povezuje korupciju sa EU.

Najbliže povezivanje sa EU izazvalo je slobodno putovanje, kod čak 97 odsto ispitanika, a zatim obrazovanje i naučna razmena (93 odsto), investicije (90 odsto), zaštita životne sredine (89 odsto), zaštita potrošača (88 odsto), vladavina zakona (88 odsto) i ljudska prava (87 odsto).

S druge strane, zajedničke kulturne vrednosti, birokratija i, u najvećem procentu, korupcija najmanje su povezivani sa Evropskom unijom.

Korupcija je samo kod 17 odsto ispitanika snažno povezana sa EU, dok kod 33 odsto njih korupcija uopšte ne izaziva bilo kakve asocijacije sa zajednicom evropskih naroda.

Šta misle građani Srbije: Ko su evropski narodi?

Građani Srbije takođe ne smatraju sve narode Starog kontinenta pravim Evropljanima, čak ni one koji su dugogodišnji članovi EU i imaju dugu i bogatu evropsku istoriju. Po njihovom mišljenju, "vrlo ili prilično" evropski narodi su Austrijanci (95 odsto), Nemci (94 odsto), Francuzi (93 odsto), Šveđani (90 odsto) i Danci (88 odsto). Sa druge strane, Srbi najmanje Evropljanima smatraju Bugare i Turke sa po 60 odsto, a Rumune sa 59 odsto.

Podatak koji takođe privlači pažnju je da Grke i Britance, koji su stari evropski narodi i članovi EU, veliki broj ispitanih smatra "nimalo evropskim", te se za Britance kao prave Evropljane opredelilo 21 odsto ispitanika, a za Grke 37 odsto njih.

Zanimljivo je da čak 46 odsto Srba smatra svoj narod "nimalo evropskim", dok 45 odsto njih takvim smatra prve komšije Hrvate.

"Vrlo je interesantno da, iako Srbi imaju snažno pozitivno mišljenje o ideji ujedinjene Evrope, ta pozitivnost se ne prenosi na njihovo mišljenje o drugim nacijama", rekao je izvršni direktor agencije Klaus Obereker.

Srbi možda smatraju, objasnio je on, da su Austrijanci i Nemci "najveći Evropljani", ali ipak osećaju veću bliskost sa narodima za koje smatraju da su "manje Evropljani", kao što su Italijani i Grci.

Taj podatak, po njegovom mišljenju, možda ukazuje na dilemu u "srpskoj svesti' o tome koliko sebe vide kao Evropljane i da li stvarno pripadaju jezgru evropskih nacija, ili se osećaju “udobnije” na periferiji.

O stanju u EU

Samo pet odsto ispitanih je, na pitanje vezano za mišljenje o momentalnom stanju u EU, odgovorilo da Unija funkcioniše sasvim dobro ovakva kakva je, 54 odsto njih misli da joj je potrebna reforma ali da bi trebalo da nastavi sa proširenjem, dok 25 odsto smatra da je EU potrebna reforma ali da bi u međuvremenu trebalo da prestane sa širenjem.

Broj evroskeptika iznosi 16 odsto i oni misle da Evropskoj uniji nema spasa i da bi, umesto da se širi, ona trebalo da se rasformira.

Hrvati, koje samo par meseci deli od punopravnog članstva u EU, u velikom procentu (44 odsto) su protiv daljeg njenog širenja, a istu ideju zastupa i čak dve trećine Austrijanaca.

S druge strane, Bugari, iako jesu članovi EU, i Srbi, koji teže ka tom članstvu, podržavaju ideju o njenom daljem širenju u broju većem od 50 odsto.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još