Raste vodostaj reka u Srbiji

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je danas da u narednih 20 dana Srbiji preti opasnost od poplava, zbog čega je zakazao za ponedeljak sednicu Štaba za vanredne situacije.

"Srbiji ne preti samo opasnost od poplavnog talasa iz Hrvatske, već i zbog topljena snega na Alpima. Narednih 20 do 25 dana su potencijalno kritični i zato ćemo u ponedeljak održati vanrednu sednicu Štaba kako poplave ne bismo dočekali nespremni", kazao je Marić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima trenutna situacija u Srbiji je stabilna, iako je proglašena vanredna odbrana od poplava na više reka.

"Očekuje se da će vodostaj na Savi kod Šapca danas dostići granicu vanredne odbrane od poplava, zbog čega tu pratimo situaciju non stop, 24 časa", rekao je Marić.

On je kazao da se Sava na određenim mestima izlila iz korita na poljoprivredno zemljište i dodao da građani i objekti nisu ugroženi.

Marić je rekao i da je dobio informaciju od Republičkog hidrometeorološkog zavoda da je zbog najavljene kiše danas moguće izlivanje reke Lim kod Prijepolja, koja je u ponedeljak premašila granicu vanredne odbrane od poplava.

Prema negovim rečima reka Tamiš je u porstu, ali stanje u Vojvodini nije alarmantno.

(Izvor: B92, Beta)

Pogledajte još