VANREDNO: Sava kod Šapca raste iz sata u sat

Po rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije Mačvanskog okruga Aleksandra Stojkovića, kritično je kod sela Provo, u nebranjenom delu nizvodno od Šapca.

"U tom delu voda je 90 centimetara od vrha obaloutvrde pa ne očekujemo veće probleme. Trenutno ojačavamo nasip na mestima gde su ga poljoprivrednici oštetili da bi lakše stigli do njiva, što je stalni problem, i postavljamo vreće s peskom", rekao je Stojković.

On je naveo da pri očekivanim vodostajima od 540 do 570 centimetara grad Šabac i branjeni delovi obale nisu u opasnosti.

Stojković je podsetio da je tokom poplavnog talasa 1987. godine nivo Save dostigao 595 centimetara, ali su nasipi izdržali.

Na Dunavu nizvodno od Bačke Palanke i na Tisi kod Novog Kneževca i Titela "vodostaji će tokom naredna tri dana dostići i prevazići granice redovne odbrane, a kod Jamene i Sremske Mitrovice su već iznad granice redovne odbrane sa tendencijom porasta naredna tri dana", upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na Limu, Mlavi, Tamišu, Neri i Starom Begeju vodostaji se nalaze iznad granica redovne odbrane sa tendencijom porasta, navodi RHZO u saopštenju na svom sajtu.

Zbog mogućih poplava u Srbiji, sednica Republičkog štaba za vanredne situacije kojom će predsedavati premijer Ivica Dačić zakazana je za ponedeljak, najavio je Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još