Jovanović: Preseći Gordijev čvor ili se povući (VIDEO)

"Neka preuzmu teret odgovornosti, neka izgube svoje funkcije, neka budu oni ti koji će biti upamćeni kao nešto što je najlošije među nama, ali neka Srbija dobije svoju perspektivu, ili neka se povuku", rekao je Jovanović novinarima posle ragovora sa premijrom Ivicom Dačićem.

Kako je istakao, naša kosovska agonija jednom treba da se završi, jer Srbija nema više šta da izgubi na Kosovu, ali, prema njegovoj oceni u Srbiji je premalo političke hrabrosti i vizije, zobg čega se "već jednom mora prekinuti s politikom koja ponovo deli društvo".

"Ovo nije 1999. godina, Brisel nije Rambuje, niti mi više možemo da izgubimo na Kosovu bog zna šta. Sve što smo mogi da izgubimo izgubili smo zbog svoje političke gluposti, nezrelosti, neodgovornosti, kukavičluka i nepovoljnih političkih okolnosti. Moramo preseći Gordijev čvor i reći ljudima istinu", poručio je Jovanović.

"Ako naši lideri nisu sposobni za to, a sumnjam da nisu i mislim da nemaju sposobnost da vode zemlju, onda neka to kažu, i neka nam daju izbore zbog toga što nemaju snage da vode Srbiju putem kojim treba da ide", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, politički lideri Srbije su neodgovornom politikom proteklih meseci zatrovali drušstvo i od 2013. godine ponovo napravili 1999. godinu, iako je svima jasno da je sve štoje Srbija mogla da uradi na Kosovu uradila do juna meseca 1999. godine i kapitulacije.

"Od tada do danas Srbija se samozavarava nastojeći da, predvođena političarima koji iz nemoći ili želeći da pobegnu od odgovornosti za ono što se tada desilo, živi u nekoj paralelnoj stvarnosti"
, objasnio je Jovanović.

Podsetio je da je s Dačićem danas razgovarao u kabinetu u kojem je doneta odluka da se Slobodan Milošević izruči Haškom tribunalu, čime su, kako je rekao, stvoreni preduslovi za razvoj Srbije i istakao da i danas moraju da se donose nepopularne ali neophodne odluke.

"Danas je Kosovo susedna zemlja i nisam srećan zbog toga, ali to moram da kažem zato što ne želim novo Kosovo unutar Srbije"
, rekao je Jovanović.

On se kratko osvrnuo i na jučerašnje saopštene Srpske pravoslavne crkve, ističući da ona nema pravo da svoje stavove potpisuje svim građanima

(Izvor: Blic)

Pogledajte još