Ketrin Ešton: Žalim zbog odluke Vlade Srbije, ostavite prošlost iza sebe

"Tokom prethodnih šest meseci sastala sam se sa premijerom Dačićem i premijerom Tačijem osam puta, a nekad su razgovori trajali i više od 13 sati. Na početku smo postavili sebi jasan vremenski okvir kako bi dijalog ostao fokusiran i kako bi se uzela u obzir namera Evropske komisije da Srbija i Kosovo krenu napred do leta", saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Odajem priznanje dvojici premijera i njihovim timovima zbog njihovog velikog truda. Nakon nekoliko rundi diskusija, uverena sam da su svi elementi za sporazum oko severnog dela Kosova na stolu. Neophodno je da ovo bude dogovor između dve strane, nije fer da ga Evropska unija nameće. Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbaci predloge i pozivam ih da načine poslednji napor kako bi se postigao sporazum, u korist njihovog naroda", navodi se u saopštenju.

"Verujem u svetlu budućnost Srbije i Kosova i znam, bez obzira na to koliko je proces bio težak, da je on otvorio mogućnost za narod - naročito na severu Kosova - da ima bolji život", kaže Eštonova.

"Nadam se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da prošlost ostave iza sebe i krenu unapred u budućnost. Nadam se da ću voditi diskusije u okviru EU u narednim danima podržavajući stvarni korak unapred i Srbije i Kosova ka njihovoj evropskoj budućnosti", zaključila je visoka predstavnica EU.

(Izvor: B92)

Pogledajte još