Žale se Ban Ki-munu zbog Jeremićeve rasprave o Hagu

Inicijativa mladih je u pismu Banu navela da je jedan od pozvanih učesnika i Luis Mekenzi, bivši komandant UN mirovnih snaga u bivšoj Jugoslaviji, koji je više puta negirao presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, piše "Novi magazin".

"Ovim je Vuk Jeremić, direktno ugrozio poverenje u međunarodne institucije pravde, te strateški politizuje debatu koja ne može biti politizovana, a to je utvrđivanje činjenica i procesuiranje zločinaca za počinjene ratne zločine", navedeno je u saopštenju Inicijative prosleđenom Novom magazinu.

Inicijativa mladih je navela da će nastaviti sa radom na utvrđivanju činjenica i širenjem istine o događajima u ratovima iz devedesetih, okupljati mlade ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost i raditi na izgradnji dijaloga zasnovanog na principima tranzicijske pravde, suočavanja sa prošlošću i utvrđivanju odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i ratne zločine koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini.

Za danas je u UN zakazana rasprava o međunarodnom krivičnom pravosuđu. Za reč se prijavile 82 države članice UN, što je nezapamćeno, kaže Vuk Jeremić.

(Izvor: Novi magazin)

Pogledajte još