Mrkić: Gvozdena argumentacija Nikolića

"Predsednik je izrekao ono što velika većina naših građana misli. Sve što je Nikolić govorio utemeljeno je na gvozednoj argumentaciji", rekao je Mrkić u izjavi dopisniku Tanjuga u pauzi održavanja javne debate o radu međunarodnih krivičnih sudova koja se održava u sedištu UN.

Objašnjavajući zašto je Srbija nezadovoljna, šef diplomatije je izneo podatak da su Srbi osuđeni na ukupne kazne u visini od 1150 godina, a da su pripadnici svih ostalih naroda osuđeni na pedesetak godina zatvora.

"Obesmišljena je svrha postojanja tribunala, koji je trebalo da nas miri, a dešava se nešto suprotno. Mi kao vlast pokušavamo da se mirimo sa susedima, a onda tribunal donosi presude koje to kvare", istakao je Mrkić.

On je dodao da Srbija ne odustaje od pomirenja u regionu, ali da je tokom današnje debate htela da kaže da to što je Tribunal radio nije pomoglo da do toga i dolazi.

"Hteli smo da pošaljemo u svetskoj organizaciji poruku da ovakvi mehanizmi treba da posluže stvarnom pomirenju i sprovođenju pravde, da bi svaka strana osetila isti nivo zadovoljstva ili nezadovoljstva. To se nije dogodilo u funkcionisanju Haškog suda", zaključio je Mrkić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je ponovio da Srbija i dalje očekuje da će osuđenim pripadnicima srpskog naroda biti omogućeno da kaznu služe kod kuće iz humanitarnih razloga.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još