Dijalog u UN gotovo nemoguć

Isto to je sugerisala i Moskva.

Formalno, eventualni zahtev naše države morale bi da podrže sve stalne članice SB, a nerealno je očekivati da iza njega stanu zemlje koje su priznale kosovsku nezavisnost - SAD, Francuska i Velika Britanija.

Prepreka za uspeh takve inicijative je i to što je baš Beograd pre tri godine pristao na otpočinjanje dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU.

"Bilo bi lepo kada bi moglo da se ostvari. Ali, nisam siguran da je taj scenario realan", rekao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Premijer Ivica Dačić je iz Moskve poručio da je vrlo teško da se dijalog izmesti iz Evrope u UN:

"Rusi su bili pogođeni, da ne kažem ljuti, što su oni kao naši verni saveznici saznavali neke informacije post-festum".

Tako je bilo i sa rezolucijom kojom se rešavanje kosovskog problema prebacilo na EU. Oni hoće da nam pomognu, ali i mi moramo bolje da koordinišemo zajedničke aktivnosti.

Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije pri UN i EU, kaže da bismo morali da podnesemo zahtev SB UN, što bi verovatno podržale Rusija i Kina. To bi bio rizičan potez jer bi se dovela u pitanje važeća Rezolucija 1244.

Dačić je izjavio da je šteta što ovako konkretne razgovore o Kosovu nije ranije imao sa Putinom.

"Video sam da je Putin jako dobro upoznat sa kosovskom problematikom i da odlično razume celokupnu situaciju. Uverio me je da će o Kosovu uskoro da razgovara i sa najvišim zvaničnicima Amerike.

(Izvor: Večernje novosti, B92 )

Pogledajte još