Nakon dvočasovne pauze nastavljeni pregovori

Prema nezvaničnim informacijama, do prekida je došlo posle sukoba Aleksandra Vučića i Hašima Tačija oko dve tačke sporazuma.

Jedna od spornih tačaka je pitanje regionalnog komadanta policije, jer je to pitanje nadležnosti Zajednice srpskih opština. Neizvesno je dokle će deveta runda trajati.

Tanjug je javio da je Marko Đurić izjavio da je srpska strana dobila mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije, a da će odluka državnog vrha usledeti do kraja vikenda. Posle više od tri sata pauze, trojni razgovori su nastavljeni nešto posle 19 časova, i nakon manje od jednog sata su ponovo prekinuti..

Tokom prethodne pauze koja je počela negde oko 16 časova su držane konsultacije, nakon kratkog trojnog sastanka Srbije, Kosova i EU.
(old_image)
Kako se moglo čuti iz nezvaničnih izvora u Briselu, kosovski premijer je nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton pa je oko 16 časova napustio sastanak nakon čega je bila određena pauza. Taj detalj nije potvrđen.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je danas imala nekoliko bilateralnih razgovora s Dačićem i Tačijem, i sada je na sastanku s njima, navela je Kocijančić na svom Tviter nalogu.

Kosovska ministarka Vljora Čitaku je negirala da je Tači napustio sastanak i navela da je u toku pauza za konsultacije. Ona je na svom nalogu na Tviteru večeras napisala da izgleda da Srbija ponovo odbija predlog.

"Evo nesrećne vesti, Srbija izgleda ponovo želi da obije predlog sporazuma. Molim vas, ne propustimo ovu priliku", napisala je Vljora Čitaku na Tviteru. "Kosovo je spremno da prihvati predlog Eštonove, ali je Srbija rekla NE. Srbija želi nove predloge, ali Kosovo neće dozvoliti dodatne promene. To je to", napisala je Vljora Čitaku na Tviteru.

Ranije je javljeno da je Srbija dobila novu ponudu, što su nagovestili i kosovski izvori.

Među novinarima koji u Briselu izveštavaju o dijalogu Beograda i Prištine večeras se prepričava poruka koju je kosovska ministarka za evrointegracije Vljora Čitaku objavila na svom profilu na društevnim mrežama, a koja glasi: "Aman, verujte malo više nama, nego Tanjugu!". Tu poruku preneo je i prištinski portal Indeksonline.net na albanskom jeziku. Reč je o komentaru Čitaku koji je usledio posle informacije Tanjuga da je, prema nezvaničnim izvorima, kosovski premijer Hašim Tači napustio zajednički sastanak nezadovoljan ponudom Ketrin Ešton i da je usledila pauza.

"Bonus" runda, kako je u Briselu zovu, organizovana je pod pretpostavkom da će se danas postići neki kompromis.

Početak devete runde u Briselu započeo je sastankom visoke predstavnice EU s prištinskim timom, u 10.30, a nakon njega usledio je sastanak sa srpskim timom u 11.40. Posle toga usledila je još jedna tura bilateralnih sastanaka.

Sastanak srpskog pregovaračkog tima i Eštonove trajao je skoro dva i po sata, a nakon toga je bila pauza za konsultacije. Posle toga, prištinski tim ponovo je ušao u kancelariju Eštonove. Trojni sastanak je počeo u 15.35, a prekinut je oko 16 časova.

Kako je ranije javljeno, srpski tim u Briselu dobio je novu ponudu. Za sever Kosova se nudi da Srbi budu regionalni komandant i lokalni komandiri policije.

Vljora Čitaku je ranije danas na Tviteru napisala da je sporazum koji je danas predložen "dobar za Kosovo i ne loš za Srbiju". "Dogovor je još moguć", dodala je ona, a sličnu poruku poslao je i Jelko Kacin. Kosovski portal Ekspres javio je da će taj predlog biti do kraja dana pretočen u dokument, koji će u petak biti predstavljen javnosti.

Ministarka za evropske integracije Kosova se nešto kasnije ponovo oglasila na Tviteru i to ubrzo po odlasku delegacija na pauzu, kada je napisala da "nije istina da je Tači napustio razgovore, već da je proglašena pauza za konsultacije".

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Briselu, pre nego što je otpočeo sastanak sa Eštonovom, da se Priština zalaže za postizanje sporazuma s Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije. Srpski i prištinski tim smenjivali su se danas na sastancima kod Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Pogledajte još