Iskustva sa Cotrugli studija: investirano vreme se isplati!

Ivana Ćećez je bila na poziciji Menadžer za razvoj poslovanja (Business development manager) u kompaniji GlaxoSmithKline, jednoj od vodećih farmaceutskih kompanija u svetu. Zaduženja koja je imala su veoma različita, od klasičnog marketinga - vođenja malog tima koji se bavi lekovima protiv HIV/AIDS-a i virtuelnog tima za lekove koji su dugi niz godina na tržištu (Established portfolio), do priprema procena potencijala za nove lekove. Pored toga vodila je uvođenje digitalnog marketinga u lokalnoj organizaciji, od razvoja strategije i vođenja projekata izrade dva korporativna websitea, do razvoja ljudi i njihovih veština u oblasti digitalnog marketinga, kao i uvođenje digitalnog marketinga u marketing planove pojedinih lekova.

(old_image)

Koje biste saznanje, znanje i veštine stečene na Cotrugli MBA studijama izdvojili kao najkorisnije za to čime se bavite?
-Ja sam svoju karijeru gradila u marketingu, pa su mi moduli koji su bili van te oblasti bili najintersantniji. Rado se secam modula Donošenja odluka (Decision making) u kome naučite da računate cenu odnos rizika i koristi, što olakšava procenu rizika i donošenje odluke. Takođe, jako korisni su mi bili modula povezani sa razvojem ljudskih resursa (Human resource and People Management) i ličnim razvojem (Personal Development and Management). Svakako najkorisniji su mi kontakti koje sam stekla od kojih su se mnogo prerasla i u prijateljstva. Po završetku studija, svi smo ostali u vezi, tako da svako od kolega koji je pohađao Cotrugli program ima mogućnost da kontaktira kolege čak i ako nisu sa njihove godine.

Šta konkretno od "svega naučenog" najviše istinski primenjujete u poslu kojim se trenutno bavite?
-Najviše primenjujem naučeno na modulu Personal Development and Management: jedino što je u mojoj kontroli sam lično ja
. Liderstvo i role model je to što omogućava da se uspešno vode ljudi. Meni su nedostajale tzv.soft skills, koje imaju veoma značajan uticaj na razvoj karijere. Savetujem svima da stalno rade na svom ličnom razvoju bilo da su pitanju hard skills ili soft skills.

Imaju li Cotrugli programi specifičnosti koje se odnose konkretno na vašu delatnost/oblast poslovanja i koje su?
-Moduli su korisni za sve struke i bez obzira u kom ste sektoru. Korisno je dobiti širi pregled u raznim oblastima, jer dubinu (ekpertizu) najčešće dobijate na svom radnom mestu. Radom u timu sa kolegama raznih struka i različitog profesionalnog iskustva, naučite jos više da prihvatate različitosti i da iz toga crpite inspiraciju.

Vaš lični "Tips & Trick" saveti budućim polaznicima Cotrugli MBA, šta ne bi trebalo da propuste, na šta da obrate pažnju...
-Budite disciplinovani u pohađanju modula, jer je mnogo lakše biti sa svojom generacijom, a nije smak sveta ni da odete u druge grupe, jer time takođe ojačavate sopstvenu mrežu poznanstava.
Ne očajavajte, svi prolaze krizu kad mislite "šta mi je ovo trebalo", jer na sve dnevne obaveze imate dodatne zadatke za MBA, a naravno i vreme koje morate da investirate na modulima.
Ne brinite, rezultati investiranog vremena će doći. Od nas osmoro sa godine, šestoro je ne samo promenilo posao, vec unapredilo i poziciju. Nije se to desilo preko noći, ali se očigledno trud isplatio.

.

Pogledajte još