Srbi sa Kosova: Odbijamo sporazum!

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije poručuju da nisu zadovoljni predlogom sporazuma koji je parafiran u Briselu između predstavnika Beograda i Prištine i da nikada neće prihvatiti uspostavljanje kosovskih institucija na severu pokrajine.

Oni su za ponedeljak, 22. april, u Kosovskoj Mitrovici najavili miting na kome će doneti odluku o formiranju Skupštine severnog Kosova.

- Ne prihvatamo niti ćemo ikada pristati da se na teritorijama naših opština uspostave albanske institucije, da na ovom delu teritorije RS zaživi nezavisno Kosovo niti ćemo dozvoliti da se ovde uspostavljaju zakoni tzv. države Kosovo - rekao je zamenik direktora Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

On je dodao da je “ovo oduvek bila Srbija, ovo će biti Srbija i sve dok smo mi ovde i siguran sam da ćemo uspeti da se odupremo ovim pritiscima i pretnjama i da ćemo sačuvati ovaj deo Republike Srbije”.

Pantić je rekao da tekst sporazuma nije dostavljen od predstavnika srpskeVlade, već od prijatelja iz međunarodnih organizacija

- Sporazum je apsolutno neprihvatljiv, policija će raditi po kosovskim zakonima, pravosuđe će biti u okviru kosovskog pravosuđa, nikakve veze nema sa RS, sa MUP-om RS, sa Ministarstvom pravde. Definitivno povlačenje RS sa ovih prostora – rekao je Pantić.

On je najavio da će se “o daljim koracima konsultovati sa našim građanima i dalje ćemo nastaviti našu borbu i nećemo dozvoliti da se ovaj kao i prethodni sporazumi sprovedu na terenu”. On je pozvao građane da ostanu mirni kao što su bili i do sada, da budu uz svoje lokalne samouprave i da ne podležu emocijama.

Pantić je uputio poruku Ivici Dačiću da makar poslednji put poseti Kosovo i Metohiju i objasni građanima šta je to potpisao u Briselu, šta je to uradio što je u skaldu sa Ustavom RS “i da nas više ne zovu u Beograd na konsultacije već da dođu i kažu građanima za šta su žrtvovali deo teritorije”.

- U ponedeljak će biti održan Sabor srpskog naroda, na kome ćemo najverovatnije doneti odluku da se formira Skupština severnog Kosova i Metohije – rekao je Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kaže “da je neko dao sebi za pravo da narodu na Kosovu i Metohiji oduzme suverenitet, da prihvati sedam uslovnih principa Nemačke Vlade i da Beograd izvrši pritisak i promeni svest Srbima na Kosovu”.

On je uputio državnom vrhu poruku da sa svojim porodicama dođu i žive na Kosovu i Metohiji za koje tvrde da nije nezavisno i naglasio da “ono što nisu mogli na Kosovu da urade Albanci i međunarodni predstavnici, uradila je vlast u Srbiji”.

- Neko je dao sebi za pravo da srpskom narodu oduzme suverenitet, da u naše ime odlučuje i nameće vlast koju mi ne priznajemo i nećemo priznati. O ovome što se danas desilo, pisaće srpska istorija – rekao je Nedeljković i istakao da je “prekršen Ustav RS, onaj na kome su državnici polagali zakletvu i trebalo je da prvo promene Ustav, pa tek onda da potpisuju ove sramne sporazume”.

Nedeljković se založio da se protiv svih koji su prekršili Ustav Republike Srbije podnesu krivične prijave, a pozvao je i Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića da dođu na sever Kosova i narodu kažu zašto su morali da urade ono što su u Briselu uradili.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović nazvao je pregovore u Briselu “farsom i pozorišnom predstavom” i naglasio da je “Priština u pregovore ušla da bi četiri opštine na severu integrisala u kosovsko društvo”.

- Prevareni smo, izigrani, razočarani, ali nema mesta za paniku jer mi nećemo dozvoliti da zaživi neka fantomska država – rekao je Milović.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da “vlast zaslužuje prezir, da ovo nije dan d i da se bez obzira na nepovoljan razvoj situacije, mirnim putem moramo izboriti za ostanak i opstanak u državi Srbiji”.

Narodni poslanik iz Leposavića Bojan Jakovljević je rekao da “ako je tačno ono što je u albanskim medijima objavljeno onda neće biti naših institucija na Kosovu”. On se založio za održavanje referenduma u celoj Srbiji na kome bi se građani izjasnili da li su za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije ili za Evropsku uniju.

(Izvor: Telegraf.rs)

Pogledajte još