Nemci zasluge za uspeh briselskih pregovora pripisuju Vučiću

Agencija ističe da su briselski događaji Vučića “lansirali na međunarodnu političku scenu” i da “sada on mora da se izbori za političko jedinstvo”.

- Generacije političara su se bezuspešno tražile u kosovskom problemu. Dogovor postignut u petak u Briselu, pod posredovanjem EU...Sa odbijanjem prvog predloga sporazuma, nepovoljnog za Srbiju igrao je poker na visoke uloge - i pobedio: zato sada postignut kompromis između Beograda i Prištine, kosovskim Srbima donosi znatnu autonomiju za koju niko nije mislio da je moguća - navodi DPA.

Podseća se da se Vučić, koji je lider najuticajnije Srpske napredne stranke (SNS), u briselske razgovore uključio prvi put tokom osme runde pregovora, kada je sve izgledalo izgubljeno.

Vučić, koji je i ministar odbrane i koordinator obaveštajnih službi, borio se teškim "oružjem“, navodi DPA.

- Novinari su iz Brisela izveštavali da je bilo razmene uvreda između njega i kosovskog premijera Hašima Tačija, koga je optužio da se koristi jeftinim trikovima. On je na kraju ignorisao albansku stranu, odbijajući čak i rukovanje. U isto vreme, on je čvrsto definisao "crvene linije" preko kojih Srbija ne može da pređe - ukazuje agencija.

Podsećajući na Vučićevu političku biografiju, DPA za vicepremijera kaže da je, hapšenjem jednog od najbogatijih Srba Miroslava Miškovića, sebi kod kuće, napravio imidž borca protiv korupcije.

On se, dodaje se, sada fokusirao na postizanje nacionalnog jedinstva oko prihvatanja briselskog kompromisa.

- I uspesi već stižu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji važi kao "tvrda linija" u nacionalom smislu, toplo je u subotu pozdravio kompromis koji donosi ograničenu autonomiju sunarodnicima na Kosovu. Premijer Ivica Dačić, takođe - navodi agencija i dodaje da je rezultat srpski uticaj na policiju i sudove i to je "najbolje rešenje i maksimalan ustupak”.

Izvor: Blic

Pogledajte još