Ketrin Ešton: Nudim pomoć Dačiću i Tačiju

"Ponudila sam da učestvujem ne samo u implementaciji, već i kako budu nastavljali svoj dijalog", rekla je Ešton na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija članica Unije, koji su u izjavama za medije sporazum označili kao istorijski.

Prema njenim rečima, sada je najvažnija implementacija sporazuma. "Ja sam na raspolaganju i čast mi je da pomognem", naglasila je Ešton.

Ona je podržala Evropsku komisiju, koja je danas preporučila da se sa Srbijom otvore pristupni pregovori.

"EK je navela u izveštaju da je Srbija ispunila kriterijume iz decembra 2012. godine i Evropski savet sada može da pokrene neophodne procedure, kako bi u junu mogao da donese odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom", rekla je visoka predstavnica EU.

Ešton je navela da je zavdovoljna što je Vlada Srbije danas jednoglasno usvojila sporazum koji je u petak parafiran u Briselu i što je to takođe učinjeno u Prištini.

"Implementacija je sada najvažnije. Nešto o čemu razgovaramo je već u implementaciji i nadam se da će odlučnost koju smo do sada videli postojati i kada bude trebalo primenjivati svaki od tih elemenata. Podržaću ih u tome", rekla je Ešton.

Šefica diplomatije EU je još jednom pohvalila hrabrost, liderstvo i, kako je istakla, odlučnost premijera i njihovih timova i ocenila da time "odvode svoje narode od prošlosti i vode ih u budućnost".

(Izvor: B92)

Pogledajte još