SAD: Kongres o Srbiji i Kosovu u sredu

To je Tanjugu rečeno je u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Predsedavajući Podkomiteta za Evropu i Evroaziju, kongresmen Dejna Rorabaker, saopštio je pred sednicu "Kosovo i Srbija: Put ka miru" da je "u interesu obe zemlje" da se nađu rešenja za dosadašnje probleme, napominjući da Kongres mora da bude siguran da Stejt department u svemu tome ima konstruktivnu ulogu.

Rorabaker je istakao i da prava manjina moraju da budu poštovana i u Srbiji i na Kosovu. Kongresmen Rorabaker je poznat kao jedan od prvih zagovornika kosovske nezavisnosti, pravdajući to pravom na samoopredeljenje naroda, ali i kao pristalica prava da Srbi sa severa dobiju takodje pravo na samoopredeljenje ako ne žele da žive na nezavisnom Kosovu.

Na sednicu kongresnog Komiteta pozvani su Džonatan Mur, ispred Stejt departmenta, Širli Diogardi iz Albansko-Američke civilne lige, Robert Čurčer, bivši direktor kancelarije Medjunarodne krizne grupe u Prištini, Danijel Server, profesor Džon Hopkins univerziteta i Obrad Kesić, srpski aktivista i analitičar iz Vašingtona. Sednica će početi u sredu u 15 sati po lokalnom vremenu i biće otvorena za javnost.

(Izvor: B92)

Pogledajte još